Η βροχή των τροπολογιών, που διανέμουν «κοινωνικά μερίσματα» δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι το 2017 είναι το τελευταίο με υπερπλεόνασμα, καθώς, ακόμη και στο υπουργείο Οικονομικών δεν δεσμεύονται ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018. Αρκούνται στο «θα είναι εντός στόχων», την ώρα που το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν θα ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5%.

Για το λόγο αυτό, σύσσωμη η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να μοιράσει ακόμη και το τελευταίο ευρώ από το φετινό υπερπλεόνασμα. Η…εφευρετικότητα στη δημιουργία μερισμάτων ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Έτσι, αφού οι θεσμοί δεν τους άφησαν να μοιράσουν χωρίς κανένα εισοδηματικό και περιουσιακό κριτήριο το κοινωνικό μέρισμα, με αποτέλεσμα να κοπεί το 53% των αιτήσεων ή 753.000 αιτήσεις, επανέρχονται με νέα επιδόματα στα οποία δεν υπάρχει κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Τα 400άρια στους νέους 18-24 ετών, για τα οποία ήδη, οι θεσμοί έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους και αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις.

Το κοινωνικό μέρισμα στους νησιώτες, που χάνουν το μειωμένο ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος 500-2100 ευρώ σε κατοίκων 27 νησιών που υπάγονται στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου πλην των νήσων Ρόδου, Καρπάθου, Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω.

Το πάγωμα για έξι μήνες της αύξησης κατά 30% στο ΦΠΑ σε πέντε νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η αναστολή για ακόμη ένα έτος (2018) του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 650 ευρώ σε εργαζομένους επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και ανέστειλαν τη λειτουργία τους, το βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά, ακόμη και η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η δυνατότητα μετεγγραφής για αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, καθώς και η μετεγγραφή στον τόπο κατοικίας των γονέων, για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Τα επιδόματα, πάντως και τα κοινωνικά μερίσματα είναι μόνο εφάπαξ. Τα μέτρα και οι περικοπές είναι μόνιμα και θα επιβαρύνουν τους Έλληνες για πολλά χρόνια ακόμη, ενώ από την 1/1/2019 έρχεται το μεγάλο τσεκούρι στις συντάξεις και η περικοπή του αφορολόγητου. Πόσο εύκολο είναι για μία κυβέρνηση που από τη μια δεν θα μοιράσει κοινωνικό μέρισμα το 2018 από την άλλη θα κόψει «με το καλημέρα του 2019» μισθούς και συντάξεις να πάει σε εκλογές με το αφήγημα του success story; Γιατί την 1η Ιανουαρίου του 2019 οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις να περικόπτονται κατά 18%, ενώ τόσο οι μισθωτοί όσο και οι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται λόγω της αυξημένης παρακράτησης, που θα φέρει το νέο, πετσοκομμένο αφορολόγητο. Καμία σημασία δεν θα έχει για εκείνους η «καθαρή έξοδος» στις αγορές, την ώρα που θα έχουν νωπές στην…τσέπη τους τις απώλειες.

Ωστόσο, η βροχή των επιδομάτων, σε συνδυασμό με ένα αφήγημα «τέλους των Μνημονίων» και εκλογές μέσα στο 2018, πριν το ΔΝΤ αποφανθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου θα έρθει ένα χρόνο νωρίτερα, μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις, είναι η καλύτερη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει κάποιο αξιοπρεπές ποσοστό και να μη συντριβεί υπό το βάρος της οργής των «ψευδαισθήσεων» (και όχι προσδοκιών), που καλλιέργησε και στη συνέχεια γκρέμισε.

Facebook Comments