Στην πιλοτική εφαρμογή της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εντός του 2014 προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο ίδιος στο Mega, για τον ορισμό των δικαιούχων θα ληφθούν υπόψιν και περιουσιακά κριτήρια στη βάση της παγκόσμιας περιουσίας.

Με βάση μια πρώτη εκτίμηση, το όριο για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι τα 4.800 ευρώ. Ο υφυπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι το κράτος δαπανά πολλά χρήματα στην κοινωνική πολιτική χωρίς να υπάρχει στόχευση, γεγονός που τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα θα φτάνει στα 400 ευρώ το μήνα σε φτωχές οικογένειες με δύο παιδιά. Η αρχή θα γίνει πιλοτικά για κάποιους δήμους μετά το καλοκαίρι και στη συνέχεια από το 2015 για όλους όσους το δικαιούνται.

Βέβαια και σε αυτό το μέτρο θα ισχύουν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια. Θα δοθεί αρχικά όπως αναφέραμε πιλοτικά μετά το καλοκαίρι, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, σε όσες οικογένειες έχουν χαμηλό εισόδημα έως 4.800 ευρώ.

Για παράδειγμα το επίδομα θα κυμαίνεται 200-220 ευρώ κατ άτομο και θα αυξάνεται κατά 70 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί. Η οικονομική ενίσχυση για μια οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέρχεται συνολικά σε 400 ευρώ κάθε μήνα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν εισοδηματικά κριτήρια -η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας θέτει ως ετήσια εισοδηματική οροφή το ποσό των 4.800 ευρώ- αλλά και να μην διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία (δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν πάντως όσοι κατοικούν σε δικό τους σπίτι αλλά δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όχι προηγούμενων ετών (δηλαδή κάποιος που μένει φέτος άνεργος και δεν έχει άλλη περιουσία θα δικαιούνται ενίσχυση ακόμα και αν πέρσι δεν πληρούσε τα κριτήρια αυτά.

Που θα εφαρμοστεί πιλοτικά

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 2014 και θα προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος σε 8.000-10.000 δικαιούχους σε δύο περιοχές της χώρας ή δύο έως πέντε δήμους, ενώ από το 2015 θα χορηγείται κανονικά σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου πρόκειται να διατεθεί 1.6 δισεκατομμυρίο ευρώ, αλλά όχι εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του κράτους, καθώς θα υπάρξει κοινοτική ενίσχυση.

Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα ισχύσει σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και κυρίως στα νησιά, αλλά οι ακριβείς περιοχές θα επιλεγούν μετά τις ευρωεκλογές.

Εξτρά παροχές

Εκτός από την οικονομική ενίσχυση οι δικαιούχοι θα έχουν και μία σειρά πρόσθετων παροχών, όπως είναι:

H ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αν είναι ανασφάλιστοι)

H ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

H χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

H συμμετοχή σε προγράμματα του ευρωπαϊκού ταμείου απόρων όπως η σίτιση

H συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης)

Facebook Comments