Το τελευταίο της χαρτί παίζει η Eurobank προκειμένου να αποφύγει την ένταξη του ΤΧΣ και να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, ενώ η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για την Εθνική.

Ήδη χθες hedge funds από το Λονδίνο, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές σάρωσαν την προσφορά στη Eurobank, η οποία, σημειωτέον, δεν είναι πια μεγάλη, αφού το free float διαμορφώνεται στο 16%, δεδομένου ότι το 84% έχει περάσει στην Εθνική.

Στο χαρτί άλλαξαν χέρια περίσσότερα από 750 χιλιάδες, με τους επενδυτές να έχουν στο μυαλό τους τη μία και μοναδική ευκαιρία που έχει η διοίκηση της Eurobank να γυρίσει το κλίμα υπέρ της διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας, αντί να ενταχθεί στο ΤΧΣ.

Ήδη, οι επαφές με την αγορά του Λονδίνου ξεκίνησαν – μάλιστα από την Κυριακή το βράδυ- όπως αναφέρουν πληροφορίες, αν και το management της Eurobank δεν έχει αυταπάτες για τη δυσκολία του εγειρήματος. Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο σε αυτή τη φάση να επιστρέψουν οι ξένοι στις τράπεζες.

Όταν η BNP Paribas έχει τιμή προς λογιστική αξία 0,7 και η Eurobank μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα έχει 2, είναι πολύ δύσκολο οι επενδυτές να τοποθετηθούν, αφού γνωρίζουν ότι θα αργήσουν πολύ να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους, η τράπεζα θα κινηθεί γύρω από τον… άξονά της. Και θα απευθυνθεί πρώτα στο προσωπικό της και στη διοίκησή της, είτε μειώνοντας τους μισθούς που να αντιστοιχούν σε δύο «μηνιάτικα» το χρόνο, είτε ζητώντας την παρακράτησή τους μέσα στο χρόνο, προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 580 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το κριτήριο του 10% που χρειάζεται να βρει η τράπεζα για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας διαμορφώνονται στα 5,8 δισ. ευρώ.

Επίσης, η τράπεζα θα απευθυνθεί στο πελατολόγιό της, αξιοποιώντας την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει το asset management. Θα απευθυνθεί ακόμα  στους μετόχους μειοψηφίας, όσοι πλέον έχουν απομείνει και δεν έχουν ανταλλάξει τις μετοχές τους, με μετοχές της Εθνικής.

Θα προσεγγίσει, αν αυτό είναι εφικτό, τον άλλοτε βασικό μέτοχο κ. Σπ. Λάτση, ο οποίος σημειωτέον έχει το 11% της Εθνικής. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τα υβριδικά ομόλογα αξίας 500 εκατ. ευρώ σε μετοχές (κάτι για το οποίο απαιτείται έγκριση της τρόικα), τα οποία μπορούν να περάσουν στο ενεργητικό. Και ταυτόχρονα, η διοίκηση της τράπεζας έχει τη δυνατότητα να «πουλήσει» το story του Τ.Τ., deal το οποίο θα γίνει μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Στην Εθνική τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, επισημαίνουν οι ίδιοι διαχειριστές. Η τράπεζα αδυνατεί να βρει το 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% που χρειάζεται για την κάλυψη από πλευράς ιδιωτών, ίσως γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τους διαχειριστές, το πιθανότερο σενάριο είναι η ένταξη της ΕΤΕ στο ΤΧΣ, το οποίο αναμένεται να έχει τον πρώτο λόγο στα πάντα.

Προκειμένου να ξεκινήσει η αποπληρωμή των δανείων, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιωχθεί η πώληση της Finansbank, όσο το δυνατόν καλύτερο τίμημα από θυγατρικές και ακίνητη περιουσία, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ακόμα και η έξοδος από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ήδη με την ένταξη της τράπεζας στο ΤΧΣ παραδοσιακοί μέτοχοι, όπως η Εκκλησία που έχει πάνω από 1,5%, ασφαλιστικά ταμεία, πάνω από 12%, ξένα funds πάνω από 22%, είναι εγκλωβισμένοι.

Facebook Comments