«Η Ελλάδα δανείζεται και πάλι χρήματα με επιτυχία, ο προϋπολογισμός βρίσκεται εδώ και χρόνια στο “συν” – με αργό ρυθμό επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα», αναφέρει το «Focus Money» σε αφιέρωμά του στην Ελλάδα και στα νέα οικονομικά δεδομένα της.

«Οι επενδυτές κερδίζουν από την ανάκαμψη», επισημαίνει ο συντάκτης και προσθέτει ότι οι αγορές θεωρούν και πάλι τους Έλληνες αξιόπιστους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πόσο σοβαρή είναι η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια να οδηγήσει την εγχώρια οικονομία στην ανάκαμψη.

«Τρία ολόκληρα δισεκατομμύρια φρέσκο χρήμα έφερε το νέο πενταετές ομόλογο στα ταμεία. Το αποτέλεσμα μετά την έκδοση: Επέμβαση επιτυχής- ασθενής επιβίωσε» αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να δει σημαντική οικονομική πρόοδο και σημάδια σταθεροποίησης. Αυτό δίνει και πάλι θάρρος στους επενδυτές, προκειμένου να επενδύσουν τα χρήματά τους» δηλώνει στο περιοδικό ο Φραντς Φίρερ, διευθυντής στο fund της εταιρείας «Lupus» ο οποίος εκτιμά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο μόνος τρόπος να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική η Ελλάδα. O συντάκτης επισημαίνει ακόμη ότι κύκλοι της αγοράς αναμένουν το 2015 να ενισχυθεί η ανάκαμψη, όταν οι επενδύσεις γίνουν η κινητήρια δύναμη της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ως «ενδιαφέροντες τίτλους» ο κ. Φίρερ αναφέρει τις εταιρείες «Folli Follie» και «Aegean Airlines» ενώ θεωρεί ότι οι κατασκευαστικές «ΕλΛΑΚΤΩΡ» και «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» είναι καλά τοποθετημένες ώστε να ωφεληθούν από ευρωπαϊκά κεφάλαια για έργα υποδομής. Η αναλύτρια της εταιρείας «Gain Capital» Κάθλιν Μπρουκς, κάνει από την πλευρά της λόγο για επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά «με θριαμβικό χτύπημα». Ο συντάκτης, ωστόσο, επισημαίνει ότι είναι σαφές γιατί οι επενδυτές έγιναν ξαφνικά τόσο γενναιόδωροι, αφού η χώρα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τις δυσκολίες και παραπέμπει στην ΕΚΤ, η οποία, τονίζει, προσφέρει μια είδους εγγύηση για την ύπαρξη των τραπεζών στις προβληματικές χώρες και τους προσφέρει μια σχεδόν ακίνδυνη συναλλαγή στο πιάτο.

Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη λόγος για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το δημόσιο χρέος, αλλά και για τις δυσκολίες στις μεταρρυθμίσεις. «Υπάρχουν όμως σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης» συνεχίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Τονίζει μάλιστα ότι οι επενδυτές δεν μιλούν πια για «Grexit», αλλά για «Grecovery».

Facebook Comments