Ερευνα της Strategy& που έγινε στις 2.500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, διαπίστωσε ότι, κατά τα τελευταία 10 χρόνια, λιγότεροι από τρεις στους 10 άντρες ανώτατα στελέχη, απολύθηκαν, ενώ σχεδόν δύο στις πέντε γυναίκες οδηγήθηκαν στην πόρτα της εξόδου της εταιρείας τους.

Στις υψηλού προφίλ απολύσεις γυναικών περιλαμβάνονται αυτή της Κάρολ Μπαρτζ, η οποία έχασε την θέση της ως επικεφαλής της Yahoo το 2011 μετά την δυσαρέσκεια των επενδυτών για την επίδοση της εταιρείας, και της Αν Λοβερτζέον, πρώην επικεφαλής της γαλλικής Areva.

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο είναι οι κύριες αιτίες για το υψηλότερο ποσοστό των απολύσεων γυναικών.

Η πρώτη είναι η «διατήρηση των επιφυλάξεων» των εταιρειών γενικότερα (benefit of the doubt), κυρίως λόγω των πολιτισμικών και πολιτικών πιέσεων σε ορισμένες χώρες, κάτι που κάνει τις εταιρείες απρόθυμες να διορίσουν ή να διατηρήσουν μία γυναίκα σε κορυφαία θέση.

Η δεύτερη αιτία για το υψηλότερο ποσοστό των γυναικών που απολύθηκαν απότομα από τις υψηλόβαθμες θέσεις σε εταιρείες είναι το ότι η… κουλτούρα στις αίθουσες συνεδριάσεων των ΔΣ των εταιρειών, παραμένει συντριπτικά αρσενική.

Οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο το 3% των νέων επικεφαλής εταιριών το 2013, από 4,2% το προηγούμενο έτος.

Facebook Comments