Για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων, κατηγορείται ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ μετά την έμμεση παραδοχή του ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός ενδέχεται να περιλαμβάνει και έναν ειδικό φόρο- «εισφορά» τον ονομάζουν- για τη μείωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο φόρος αυτός θα είναι «προσωρινός» και θα διαρκέσει έως ότου γίνει πλεονασματικός και πάλι ο προϋπολογισμός. Θα επιβληθεί σε άτομα με ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων και αναμένεται να επηρεάσει 2,3 εκατομμύρια οικογένειες της χώρας. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 50 δισ. δολάρια.

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, το νέο μέτρο ερμηνεύεται ως αθέτηση της υπόσχεσής του. Ο κ. Αμποτ το αρνείται, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για αθέτηση της υπόσχεσής του γιατί δεν θα είναι νέος φόρος, αλλά «προσωρινό μέτρο».

Η αντιπολίτευση έσπευσε να απορρίψει το μέτρο αυτό και να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το ψηφίσει, αλλά ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους και απειλούν με ανταρσία. Ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές κάνουν λόγο για «εκλογική αυτοκτονία» του πρωθυπουργού.

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί, παράλληλα, με σκληρές περικοπές σε όλους τους τομείς. Προβλέπεται αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70, περικοπές σε συνταξιούχους, στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί σε δυο εβδομάδες.

Στο πλαίσιο της «αθέτησης» των υποσχέσεων του πρωθυπουργού, ενδέχεται να αποφασιστεί και η μείωση του ορίου για τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας. Ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί το επίδομα μητρότητας να καταβάλλεται επί 26 εβδομάδες σε γυναίκες που έχουν εισόδημα έως 150.000 ετησίως. Τώρα όμως, λόγω των περικοπών, λέγεται πως το επίδομα θα καταβάλλεται σε γυναίκες με ετήσιο εισόδημα έως 100.000 δολάρια.

Facebook Comments