Ως αντανακλαστική μπορεί να θεωρηθεί η αντίδραση της αγοράς στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον γενικό δείκτη να επανέρχεται δυναμικά πάνω από τις 1.200 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.216 μονάδες, καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο 1,8%.

Οι συναλλαγές όμως, είναι υποτονικές και δεν είναι δυνατόν με 40 εκατ. ευρώ τζίρο, να υποστηρίχθεί μεγάλης διάρκειας αντίδραση, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, που κρατούν «μικρό καλάθι».

Οι ξένοι επενδυτές προς το παρόν απέχουν και επιλέγουν τις τοποθετήσεις στο Χ.Α., δια της «πλαγίας», μέσω της συμμετοχής τους στα ομολογιακά και μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες, οι οποίες διευρύνουν τη διασπορά τους και θα τύχουν καλύτερης στάθμισης στους δείκτες FTSE και Morgan Stanley μέσα στον Μάιο.

Οι απώλειες στην Εθνική συνεχίζονται και σήμερα, με τη μετοχή να υποχωρεί στα όρια των 2,83 ευρώ και την αγορά να προεξοφλεί ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες, κοντά στα 2,50 – 2,60 ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank ωστόσο, εστέφθη από απόλυτη επιτυχία και όλα δείχνουν ότι ανάλογα θετικό θα είναι και για τα 2,5 δις. Ευρώ που ζητάει από τις αγορές η Εθνική.

Τα περισσότερα κέρδη από τις τράπεζες αποκομίζει η Πειραιώς, με κέρδη 3,6%, στο 1,72 ευρώ και πακέτο 1 εκατ. τεμαχίων στο warrant της.  Mικρά κέρδη για την Alpha, που πλησιάζει τα 0,69 ευρώ. Η αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου από την Moody’s δεν είναι αρκετή, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση για να δώσει ώθηση στον κλάδο. Ίσως γιατί προβλέπει ότι οι επισφάλειες φέτος θα αυξηθούν στο 37% από 31%.

Η σημερινή συνεδρίαση πάντως, δίνει την ευκαιρία για την αποκατάσταση αδικιών στα μη τραπεζικά χαρτιά, τα οποία είχαν πρωταγωνιστήσει στην ολική επαναφορά του Χ.Α. από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και τον Μάρτιο. Στο πλαίσιο αυτό, βγαίνουν αγορές στη ΔΕΗ, το βιβλίο προσφορών της οποίας για το ομολογιακό των 500 εκατ. ευρώ κλείνει σήμερα και η αγορά στοιχηματίζει ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κάτω από 6%. Η μετοχή ενισχύεται πάνω από 4%, στα 10,95 ευρώ. Κέρδη 4,25% για τον ΟΤΕ, στα 11,05 ευρώ, ενώ αμετάβλητος στα 11,50 ευρώ μένει ο ΟΠΑΠ. Ισχυρή αντίδραση, επίσης, βγαίνει στον Μυτιληναίο, που ενισχύεται πάνω από 3%, με τον όμιλο να κάνει τα δικά του πλάνα για την έξοδο στις αγορές, ενώ μέσω της θυγατρικής Protergia κατέρχεται στην λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως και να ‘χει πάντως, η αγορά έχει μπροστά της δύσκολες Συμπληγάδες, όμως οι εκλογές, με την αντιπολίτευση ακόμα να μην έχει ξεκαθαρίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ ή την επιστροφή στη δραχμή, προοπτική που πρόσκαιρα τρομάζει τους ξένους επενδυτές στο Χ.Α.

Facebook Comments