Με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος, Νικήτα Θεοφιλόπουλο, και τον εκπρόσωπο του τμήματος καπνών της Philip Morris International (PMI), Adnan Ondogan, συναντήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της PMI για την καλλιέργεια και την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου.

Σημειώνεται ότι η σχετική συμφωνία, που υπογράφηκε πέρυσι, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του επικεφαλής της PMI, κ. Καλαντζόπουλου, προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την αύξηση των αγορών καπνών ανατολικού τύπου κατά 20%, την τριετία 2013-2015, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, καθώς και την εφαρμογή καλών αγροτικών πρακτικών για τη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών καπνών.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Θεοφιλόπουλος και ο κ. Ondogan ενημέρωσαν τον υπουργό για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, ενώ συζητήθηκαν οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε η PMI, το 2013, στο πλαίσιο της περυσινής συμφωνίας.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες αγορές ανατολικών καπνών, που προορίζονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου για εξαγωγές. Επίσης, υλοποιήθηκαν καινοτομικές δράσεις για τη βελτίωση της συλλογής και ξήρανσης των καπνών, για την αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγής, καθώς και την εφαρμογή καλών πρακτικών αγροτικής εργασίας για την ασφαλή εργασία των απασχολούμενων στην καλλιέργεια καπνών.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι «η συμφωνία, που υπογράψαμε πέρυσι με την Philip Morris International, έχει ήδη πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην καπνοκαλλιέργεια. Μας επιτρέπει να αναπτύξουμε το μοντέλο επιχειρηματικής γεωργίας, που επιζητούμε, προσφέροντας προβλεψιμότητα στην καλλιέργεια και τη διάθεση των καπνών, ενώ, παράλληλα, ενισχύεται η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητά τους».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοφιλόπουλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα αποτελεί χώρα στρατηγικής σημασίας για την PMI, όσον αφορά τα καπνά ανατολικού τύπου και η υλοποίηση της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, διασφαλίζοντας ένα πολύ πιο προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον για τους 25.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες του κλάδου, ενώ ενισχύει, ταυτόχρονα, την αγροτική οικονομία της χώρας. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι συνολικά περισσότεροι από 10.000 καπνοκαλλιεργητές ενημερώθηκαν σχετικά με τον κώδικα πρακτικών αγροτικής εργασίας της εταιρείας».

«Η Ελλάδα παράγει από τα καλύτερα καπνά ανατολικού τύπου, παγκοσμίως και οι δράσεις, που αναλάβαμε το 2013 και θα συνεχιστούν το 2014 και 2015, στοχεύουν στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών καπνών», ανέφερε ο κ. Ondogan.

Τέλος, στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας του ΥπΑΑΤ και της PMI και στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, τη μελέτη και εφαρμογή νέων καινοτομιών στην καλλιέργεια του καπνού, όσο και στην εκμηχάνιση των σταδίων μεταποίησης, ο ρόλος του πιστοποιημένου σπόρου, κ.ά.
 

Facebook Comments