Ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει “επιχείρηση μεγάλης κλίμακας” για να ανακαταλάβουν την πόλη Σλαβιάνσκ, στα ανατολικά και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο κατερρίφθη ανακοίνωσαν σημερα φιλορώσοι αυτονομιστές.

Φωτογράφος του πρακτορείου Reuters είπε πως είδε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ στα περίχωρα της πόλης και ένας δημοσιογράφος άκουσε πυρά. Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των ανταρτών, ένα ελικόπτερο εθεάθη να ίπταται σε χαμηλό ύψος και οι αντάρτες άναψαν φωτιές με ελαστικά για να δημιουργηθεί καπνός, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και ισχυρές εκρήξεις.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως κατερρίφθησαν δύο ελικόπτερα και ένας πιλότος συνελήφθη. Ένας άλλος σκοτώθηκε.

Άλλα ρωσικά πρακτορεία είδήσεων μεταδίδουν πως η πόλη και οι 100.000 κάτοικοί της έχουν περικυκλωθεί από βαριά οπλισμένες δυνάμεις του Κιέβου.
Το Ιντερφάξ μετέδωσε επίσης πως θέσεις των ανταρτών στις παρυφές της πόλης δέχονται επίθεση.

“Πρόκειται για μια επίθεση σε πλήρη κλίμακα”, δήλωσε μια εκπρόσωπος των ανταρτών.
Σύμφωνα με την ίδια, “το χωριό Μπιλμπασίβκα έχει καταληφθεί” από ουκρανούς στρατιωτικούς.

Στο Κίεβο, ένας συνεργάτης του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει. “Μέχρι να τελειώσει, ουδείς θα πει το παραμικρό”, δήλωσε.

Την Πέμπτη,  ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ, υπέγραψε διάταγμα που επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση για ουκρανούς άνδρες ηλικίας 18 έως 25.

Η κίνηση του μεταβατικού προέδρου έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου παραδέχτηκε πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είναι «ανήμπορες» να ανακτήσουν τον έλεγχο των ανατολικών περιοχών που έχουν πέσει στα χέρια ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Από το μέτρο εξαιρούνται άτομα που δικαιούνται να λάβουν αναβολή ή να μην υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, ο κ. Τουρτσίνοφ σημείωσε πως η Ουκρανία έχει τεθεί σε «πλήρη στρατιωτική ετοιμότητα», εν μέσω ανησυχιών πως ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα ετοιμάζονται να εισβάλουν στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας από τις 30 Απριλίου.

Περίπου 40.000 ρώσοι στρατιώτες εκτιμάται πως βρίσκονται κοντά στη μεθόριο.

Ο ουκρανικός στρατός αριθμεί περίπου 130.000 άνδρες, και εκτιμάται πως η στράτευση εφέδρων θα έφερνε τη δύναμή του πάνω από το 1 εκατομμύριο.

Facebook Comments