Η Πορτογαλία βρίσκεται μία ανάσα πριν την έξοδο από το τριετές πακέτο διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειάζεται ένα χρηματοοικονομικό δίχτυ ασφαλείας, σε μία εντυπωσιακή αλλαγή σελίδας για τη χώρα η οποία μόλις πριν έξι μήνες φαινόταν να οδεύει προς ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Η Πορτογαλία ακολουθεί την Ιρλανδία ως η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης που οδηγείται σε καθαρή έξοδο από την… τιμωρία των προγραμμάτων διάσωσης. Ο πρωθυπουργός της χώρας αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, λίγες μόλις εβδομάδες πριν το επίσημο τέλος του προγράμματος στις 17 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.

H Tρόικα έχει παροτρύνει την Λισαβόνα να εξετάσει μια γραμμή πίστωσης ως δίχτυ ασφαλείας έκτακτης ανάγκης, λόγω των ωριμάνσεων των κρατικών ομολόγων της χώρας κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά η επιτυχία της Πορτογαλίας στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές έπεισε την κυβέρνηση ότι το δίχτυ ασφαλείας είναι περιττό.

Χωρίς την αποδοχή μιας πιστωτικής γραμμής, η Λισαβόνα δεν θα μπορεί να έχει την κάλυψη από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την Τρόικα, η γερμανική κυβέρνηση πίεζε την Πορτογαλία να προχωρήσει χωρίς την πιστωτική γραμμή. Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει τις αντιμαχίες στην Bundestag σχετικά με το θέμα της οικονομικής βοήθειας στην ευρωζώνη.

Αλλά αξιωματούχος της πορτογαλικής κυβέρνησης δήλωσε στους FT ότι οι σχέσεις μεταξύ της Aνγκελα Μέρκελ και του Πάσος Κοέλιο, του πρωθυπουργού της χώρας, ήταν πολύ «ζεστές, και ότι το Βερολίνο θα υπέγραφε την περαιτέρω βοήθεια, εάν Λισαβόνα αποφάσιζε ότι την χρειάζεται.

Η επίσημη ανακοίνωση για την «καθαρή» έξοδο της Πορτογαλίας από το Μνημόνιο θα γίνει πιθανότατα αύριο, Παρασκευή, αναφέρουν οι FT.

Facebook Comments