Οι top επενδυτές στον κόσμο καλωσορίζουν τον Μάιο με αύξηση των θέσεων τους στις μετοχές και μείωση των τοποθετήσεων σε ομόλογα και μετρητά, λόγω των ενισχυμένων προσδοκιών ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν θα εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, παραμένουν νευρικοί σχετικά με τα assets των αναδυόμενων αγορών, μειώνοντας τις θέσεις τους στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, αν και αύξησαν ελαφρώς τις θέσεις τους στα ομόλογα της περιοχής, μετά το sell-off στο πρώτο τρίμηνο.

Η μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters σε 50 κορυφαίους επενδυτικούς οίκους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Ευρώπη, έδειξε ότι οι θέσεις σε μετοχές στο μέσο χαρτοφυλάκιο, αγγίζουν το υψηλό δύο μηνών και το 51%, από 50,2% τον περασμένο μήνα.

Οι θέσεις σε ομόλογα είναι μειωμένες στο 35,6% από 36,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι θέσεις σε μετρητά μειώθηκαν στο χαμηλό 5 μηνών του 6% από 6,6% πριν.

“Διατηρούμε την συνολικά bullish άποψή μας για το σύνολο του έτους σε ότι αφορά τις μετοχές, καθώς η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος θα στηρίξει τα risk assets”, τονίζει ο Boris Said Willems, στρατηγικός αναλυτής της UBS Global Asset Management. Οι Αμερικανοί θεσμικοί αύξησαν τις τοποθετήσεις του σε μετοχές για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, στο 56,3% του μέσου χαρτοφυλακίου, με ιδιαίτερη προτίμηση στις μετοχές της ευρωζώνης όπου οι θέσεις τους αγγίζουν πλέον τα υψηλά τριών ετών και το 15,4%.

“Οι επενδυτές βλέπουν την ευρωζώνη ως μία περιοχή η οποία δεν είχε την επίδοση που θα έπρεπε στην τρέχουσα bull market και έχει μείνει αρκετά πίσω, και έτσι προσφέρει μία μοναδική επενδυτική ευκαιρία αυτή τη στιγμή”, επισημαίνει ο Alan Gayle, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RidgeWorth Investments. Οι Ευρωπαίοι θεσμικοί μείωσαν τις θέσεις τους στα ομόλογα στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχεδόν τρία χρόνια και στο 36,7% , αυξάνοντας παράλληλα τις θέσεις τους σε μετοχές.

Facebook Comments