Στην κυβέρνηση λένε ότι το 2018 θα είναι η χρονιά της εξόδου απ’ τα μνημόνια. Εγώ λέω ότι θα είναι η χρονιά των επιδομάτων. Αυτό που ζήσαμε στο τέλος του 2017, δεν ήταν παρά διαφημιστικό σποτάκι μπροστά σ’ αυτό που έχουν κατά νου να κάνουν στην εκλογική χρονιά που ήδη διανύουμε. Καθότι το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά, ανεξάρτητα με το αν θα στηθούν κάλπες σε κάποιον από τους τελευταίους μήνες της. Φέτος θα παγιωθούν οι πολιτικοί και εκλογικοί συσχετισμοί, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να φάμε κατακέφαλα μια ολόκληρη χιονοστιβάδα από μερίσματα, επιδόματα, βοηθήματα και υποβοηθήματα. Εκεί ελπίζουν, όχι για να νικήσουν αλλά για να απομείνουν πολιτικά ζωντανοί και να υλοποιήσουν στην συνέχεια την θεωρία της Δεξιάς παρένθεσης. (Τι αστείο, ε; Αυτοί που κατήγγελλαν την θεωρία της αριστερής παρένθεσης, να εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στην Δεξιά αδελφούλα της.)

Μια πολιτική που στηρίζεται σε κατά περίπτωση χορήγηση εκτάκτων επιδομάτων και βοηθημάτων, μπορεί να φέρνει γέλια στους οικονομολόγους ή τους λογιστές (που μπορούν να βάλουν κάτω τα μακροοικονομικά νούμερα), διατηρεί όμως ζωντανές τις ελπίδες των κυβερνητικών εκλογολόγων. Έτσι κι αλλιώς ο πήχης τους είναι χαμηλά. Θέλουν να είναι πάνω από το 20%, ει δυνατόν κοντά στο 25%. Αυτό τους αρκεί. Και με τα επιδοματάκια μπορεί να μην κάνεις πολιτική που απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας, ένα επαρκές για τα σχέδια τους μειοψηφικό ποσοστό όμως, πιστεύουν ότι μπορούν να το προσεγγίσουν. Άρα, θα καταναλώσουμε πολύ επίδομα μέσα στο 2018.

Παραλλήλως θα ήθελαν να δουν τους πρώην συντρόφους τους (Ζωή, Λαφαζάνη) και τον Πάνο Καμένο να μπαίνουν στην Βουλή, διότι αυτό μπορεί να στερήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την αυτοδυναμία. Αν το 24% του ΣΥΡΙΖΑ γίνει 25%, θα του δώσει το πολύ έναν βουλευτή παραπάνω. Αν όμως το 2% της Κωνσταντοπούλου γίνει 3%, αυτό θα στερήσει από τον Κυριάκο 9 βουλευτές. Αν μπει και ο Καμένος στην Βουλή, θα του στερήσει άλλους τόσους. Οπότε θα είναι ορθάνοικτη η προοπτική νέων εκλογών με απλή αναλογική, όταν θα λήξει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βεβαίως αυτά είναι πολυπαραμετρικές ασκήσεις επί χάρτου που συνήθως καταλήγουν πολιτικά ανέκδοτα. Προαναγγέλλουν πάντως μια πολύ χαριτωμένη και ενδιαφέρουσα χρονιά…

Facebook Comments