Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας απέλπιδος προσπάθειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να οικοδομήσει ένα νέο, ψεύτικο πρόγραμμα, τύπου Θεσσαλονίκης, για να μας οδηγήσει, για μια ακόμα φορά με φρούδες και κενές περιεχομένου υποσχέσεις, σε πρόωρες εκλογές εντός του 2018, αμέσως μετά το τέλος της δανειακής σύμβασης, δηλαδή το φθινόπωρο του 2018.

Διογκώνει τις προεκλογικές παροχές, με επιδόματα και παραεπιδόματα, που υπονομεύουν την αντοχή και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προαναγγέλλει μέτρα, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, ακόμα κι αν παρέμεναν στην κυβέρνηση, όπως είναι η αποκατάσταση όσων χαμηλοσυνταξιούχων χάνουν το ΕΚΑΣ, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μη μείωση των συντάξεων το 2019, η αναστολή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020, κι οι μαζικοί διορισμοί στο Δημόσιο για την δημιουργία κομματικού στρατού.

Συγχρόνως, επιχειρεί, μάταια, με ψέματα να καλλιεργήσει κλίμα ότι δήθεν η οικονομία ανακάμπτει κι ότι μετά τον Αύγουστο του 2018, που θα “βγούμε από τα μνημόνια”, θα “ανοίξουν οι κάνουλες“, όπως έχει δηλώσει ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει. Ωστόσο, οι Συριζαίοι επιμένουν σε αυτό το παραμύθι, ελπίζοντας ότι ακόμα κι αν δεν μπορούν να κοροϊδέψουν το σύνολο των Ελλήνων, θα μπορέσουν να επηρεάσουν ένα μεγάλο τμήμα του για να διατηρήσουν υψηλά εκλογικά ποσοστά και να κόψουν τον δρόμο της ΝΔ και του Κυριάκου, προς την αυτοδυναμία. Αυτός είναι ο στόχος τους κι αυτό είναι το σχέδιο τους.

Με ρωτούν αρκετοί: Αποκλείεις ότι ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν την τετραετία και να κάνουν εκλογές το 2019; Με τους Συριζαίους ασφαλώς τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατον. Και θα εξηγήσω γιατί: Ο καλύτερος χρόνος εκλογών, για να αποφύγουν ενδεχόμενη πανωλεθρία, είναι το αργότερο τον Οκτώβριο, άντε αρχές Νοεμβρίου 2018. Δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Και τούτο για τους εξής λόγους:

1. Το 2018, η χώρα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή άνω των 6 δισ. Αν δεχτούμε ότι φέτος, με τους υπερβολικούς φόρους που επέβαλλε, με εξοντωτικές κατασχέσεις, με μεθοδεύσεις, όπως η φορολόγηση των “αδήλωτων εισοδημάτων”, που έληξε, η υπερσυγκράτηση των κοινωνικών δαπανών κοκ, κατάφερε να φτάσει μέχρι του 2,8% του ΑΕΠ, η υπέρβαση του είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Κι αν δεν επιτευχθεί τότε οι δανειστές, που δεν θα φύγουν από την Ελλάδα, όπως ψευδώς λέγεται, θα ενεργοποιήσουν νέα μέτρα, μέσω του νομοθετηθέντος “κόφτη”.

2. Το 2018, είναι αδύνατο να υπάρξει “υπερπλεόνασμα” για να δοθεί, όπως φέτος σε “κοινωνικά μερίσματα”. Και θα αποδειχθεί το φετινό ψέμα

3. Δεν έχουν τη διάθεση οι δανειστές, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να δεχτούν το αίτημα της κυβέρνησης να αναβληθεί η νέα, επώδυνη περικοπή των συντάξεων από 1-1-19

4. και το κυριότερο, όσο περνά ο καιρός ο κόσμος θα αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνον δεν τελείωσαν τα μνημόνια, με την έννοια των πολιτικών λιτότητας, αλλά αντίθετα η κηδεμονία της ελληνικής οικονομίας και του κράτους από τους ξένους δανειστές συνεχίζεται.

Γι αυτό είναι κατά τη γνώμη μου, σχεδόν βέβαιο, ότι ο κύβος έχει ριφθεί, οι εκλογές θα γίνουν φθινόπωρο του 2018. Μόνο να θυμίσω στον κ. Τσίπρα και στους συντρόφους του ότι οι προεκλογικές παροχές σε περίοδο, που μια κυβέρνηση έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, δεν αποδίδουν. Να τους θυμίσω ότι όταν ο Ανδρέας είχε πει το περίφημο “Τσοβόλα δώστα όλα|”, λίγο καιρό μετά έχασε τις εκλογές.

Facebook Comments