Η προώθηση νομοθετικών και άλλων ρυθμίσεων για τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών θα είναι στο επίκεντρο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου.

Μέρος του κλιμακίου της τρόικας φθάνει σήμερα στην Κύπρο και ξεκινά αύριο διερευνητικές επαφές με αρμόδιους φορείς για να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος.

Βασικός άξονας της αξιολόγησης αναμένεται να είναι η κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Η αναρρίχηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα €26,5 δισ. και η δυστοκία που υπάρχει στην είσπραξη δανείων αναμένεται να αποτελέσουν αφορμή για προώθηση νομοθετικών και διοικητικών ρυθμίσεων για αντιμετώπισή τους.

Οι ρυθμίσεις θα αφορούν την αφερεγγυότητα των δανειοληπτών και τη δυνατότητα εκποιήσεων.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις χθες στο Φιλελεύθερο του Klaus Regling, επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ΕSM), ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το κλιμάκιο της τρόικας φθάνει στην Κύπρο με ιδέες για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Η τρόικα θα συζητήσει ορισμένα μέτρα αποκατάστασης, και αυτό είναι που θα προσπαθήσει να επιτύχει κατά τη διάρκεια της επόμενης αποστολής αξιολόγησης», ανέφερε, υποδεικνύοντας με νόημα πως από εκεί και πέρα εναπόκειται στην κυπριακή κυβέρνηση να εκπληρώσει τα ορόσημα που καθορίζουν την εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων και αποτελούν προϋπόθεση για τις επόμενες εκταμιεύσεις του δανείου από τον ΕSM.

Η επίσκεψη της τρόικας γίνεται στη σκιά των ενεργειών που κάνει η Τράπεζα Κύπρου για διαχωρισμό της αναπτυξιακή τράπεζα, που θα απορροφήσει διάφορα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού. Σκέψεις φαίνεται να γίνονται και για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» για ολόκληρο το σύστημα.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε χθες ότι το πρόγραμμα της εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας το χρειάζεται ο τόπος και οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκονται είναι για να διορθωθεί η οικονομία.

Επανέλαβε ότι πάντα ο έλεγχος της τρόικας είναι αυστηρός και ενδελεχής, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση ξέρει τι χρειάζεται να γίνει, τι πρέπει να εφαρμοστεί αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Δηλαδή, προώθηση των αλλαγών και εφαρμογή της μνημονιακής σύμβασης.

Η επίσκεψη θα γίνει στη σκιά των ερωτημάτων που έχουν δημιουργηθεί για την ενέργεια της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δανεισμό από ξένο ταμείο με επιτόκιο 6,5%.

Σε δηλώσεις του το Σαββάτο ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «πρωτοβουλία της κυβέρνησης», αφήνοντας να νοηθεί ότι η τρόικα δεν ήταν ενήμερη για την έκδοση χρέους.

Ψηλά στην ατζέντα των πιστωτών βρίσκεται όπως πάντα η προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Η αυλαία της αξιολόγησης της εφαρμογής του μνημονίου ξεκινά μεταξύ άλλων με συνάντηση του κλιμακίου των διεθνών πιστωτών με τον υπουργό υγείας Φίλιππο Πατσαλή.

Στο επίκεντρο θα είναι ο οδικός χάρτης για εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Το υπουργείο υγείας υπέβαλε μόλις αυτή την εβδομάδα στην τρόικα τον οδικό χάρτη για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Την ερχόμενη Πέμπτη, οι τεχνοκράτες της τρόικας θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπεία του υπουργείου συγκοινωνιών, με κύριο αντικείμενο τις αερομεταφορές και τους ανοικτούς αιθέρες, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στο λιμάνι Λεμεσού.

Facebook Comments