Η Ελλάδα δεν επιδιώκει μία λύση στο χρέος της η οποία θα ζημιώσει του εταίρους της, αλλά ζητά μία αμοιβαία επωφελή λύση, όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στον Guardian.

Μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα Guardian, ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα προτείνει μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της, το οποίο είναι μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα είναι αδύνατη εάν το βάρος του χρέους δεν μειωθεί σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα και οι επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από τα 30 χρόνια στα 50. , σύμφωνα με γνώστες .

«Στο πλαίσιο της παρουσίασης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια, θα μιλήσω για την ανάγκη να εξετάσουμε τρόπους για την περαιτέρω μείωση του χρέους», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. «Θα υπενθυμίσω στους συναδέλφους μου την απόφαση που πάρθηκε το Νοέμβριο του 2012, για την εκκίνηση αυτών των συνομιλιών, αν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα».

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η μείωση των ετήσιων οικονομικών αναγκών μας», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στις ετήσιες πληρωμές τόκων ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ. «Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ζημίες στους εταίρους μας – θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή λύση».

«Η παράταση των προθεσμιών λήξης και η μείωση των επιτοκίων είναι μεταξύ των προτάσεων», δήλωσε ο Στουρνάρας, αρνούμενος να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. «Αλλά αυτά είναι μόνο σενάρια … Περιμένω από το Eurogroup να μελετήσει διάφορες επιλογές … θα είναι μια μακρά συζήτηση»

Facebook Comments