Πόρτα… τρώνε όσοι επενδυτές και κυρίως τα γερά πορτοφόλια που θέλουν να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής! Ενώ μέχρι χθες υπήρχε η εντύπωση ότι τουλάχιστον οι μεγαλοπελάτες των τμημάτων private banking των Ελληνικών τραπεζών που ούτως ή άλλως, συνεργάζονται με ξένους οίκους θα μπορούσαν να εγγραφούν, τελικά ούτε αυτό ισχύει, όπως τονίζουν καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές, αλλά και Έλληνες διαχειριστές. 

Μόνο αν κάποιος εγχώριος επενδυτής είναι ταυτόχρονα πελάτης ξένης επενδυτικής τράπεζας θα μπορούσε να εγγραφεί για μερικές χιλιάδες κομμάτια Εθνικής, υποστηρίζουν έμπειροι γνώστες της αγοράς, διαφορετικά, οι υπόλοιποι δεν έχουν καμία τύχη.

Είναι προφανές ότι η Εθνική θέλει να διασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος και για το λόγο αυτό απευθύνεται στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι με πολύ μεγάλη ευκολία κατάφερνα να καλύψουν  τις αυξήσεις κεφαλαίου των Πειραιώς, Alpha και Eurobank.

Το ερώτημα που τίθεται είναι η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.  Και βεβαίως, ποιοι παράγοντες την καθορίζουν. Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τα ξένα funds, η τιμή αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 2,15 – 2,60 ευρώ. Η άποψη που κυριαρχεί στην αγορά είναι ότι οι εγγραφές γίνονται κυρίως στα επίπεδα των 2,30 ευρώ κι αυτό, διότι η επιχειρηματολογία των ξένων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Η χαμηλή τιμή ενσωματώνει το ενδεχόμενο ρίσκο από τις εξελίξεις στην Τουρκία, δεδομένου ότι εκεί υπάρχει η θυγατρική της Εθνικής, η Finansbank.  
  • Yπάρχει η πολιτική αβεβαιότητα ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου.
  • Ο αναβαλλόμενος φόρος, μπορεί να μην είναι και τόσο… αναβαλλόμενος, αν οι εκλογές δείξουν ΣΥΡΙΖΑ και δρομολογηθούν εθνικές εκλογές, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι θα φορολογήσει τα κέρδη των τραπεζών.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα σήμερα (πιθανώς το μεσημέρι) το βιβλίο προσφορών και θα μείνει «ανοιχτό» για 1-2 ημέρες, ενώ μέχρι το Σάββατο 10 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της τράπεζας, η αύξηση θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά.

Το βιβλίο προσφορών θα «κλείσει» στο τέλος της εβδομάδας, πιθανώς την Πέμπτη και με βάση τις προσφορές των επενδυτών θα καθοριστεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Στη συνέχεια, το Σάββατο 10 Μαΐου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την τιμή διάθεσης των μετοχών, όπως θα προσδιοριστεί από το βιβλίο προσφορών, και την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι πρακτικά η αύξηση κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Eκτός από την αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ,  η Εθνική με βάση το χρονοδιάγραμμα ενεργειών που κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ. Η τράπεζα προσδοκά ότι με τα κεφάλαια αυτά αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Facebook Comments