“Οι καλές ειδήσεις από την Ελλάδα είναι παραπλανητικές”. 

Έτσι ξεκινά άρθρο που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Focus.

“Η εξαντλημένη αυτή  χώρα θα εξαρτάται για πολλά χρόνια από την (σ.σ. έξωθεν) στήριξη” σημειώνεται παραπέρα.

Και συνεχίζει περιγράφοντας ένα από τα στιγμιότυπα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα: “Όταν φτάνει το πρώτο φορτηγό επικρατεί ησυχία. Μέσα σε λίγα λεπτά πολιορκείται, όμως, από μεγάλο πλήθος το οποίο ορμάει πάνω του. Οι έμποροι της λαϊκής στην περιοχή του Κολωνού στην Αθήνα θέλουν να δώσουν σήμερα δωρεάν τα λαχανικά τους. Η είδηση αυτή διαδόθηκε αμέσως και οι έμποροι τεντώνουν διαρκώς τα χέρια τους για να δώσουν τα προϊόντα τους στο πλήθος”. Οι συντάκτες βάζουν το δικό τους τίτλο σ΄ αυτή την εικόνα: “Σκηνές όπως στον τρίτο κόσμο. Σκηνές μιας παρακμασμένης χώρας”.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το Focus, “ορισμένοι δεν έχουν καθόλου χρήματα για να καλύψουν τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες τους, ενώ άλλοι είναι εξαιρετικοί δημιουργικοί στο να βρίσκουν τρόπους να κρύβουν τον πλούτο τους. Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες πλούσιων Ελλήνων που έκρυβαν από τον έλεγχο του κράτους χρήματα πχ στο ψυγείο, μεταξύ φαρμάκων”.

Κατά τ’ άλλα,  σημειώνει το Focus “οι τρέχουσες δημοσιεύσεις δείχνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα: ‘Η Ελλάδα σώθηκε’, ‘η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα’, ‘επιστροφή στις αγορές’, διάβαζε κανείς στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τις περασμένες εβδομάδες.”

“Κατάφωρα υπερβολικό το success story”

Τι συμβαίνει, όμως, στ’ αλήθεια, σύμφωνα με τους συντάκτες του εν λόγω άρθρου;

“Οι κυβερνήσεις στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν κουράζονται να διαδίδουν πως  η Ελλάδα τελικά πήρε τα πάνω της. Χαίρονται με το success story του πακέτου διάσωσής που οι ίδιοι έδωσαν.  Η ιστορία αυτή ακούγεται καλά και έρχεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Έχει, όμως, ένα μειονέκτημα: Είναι κατάφωρα υπερβολική. Στο πέμπτο έτος της ευρωπαϊκής κρίσης, η Ελλάδα βρίσκεται όσο ποτέ βαθιά βυθισμένη σε μία πολύ μπερδεμένη κατάσταση. Ακόμα και τώρα σημειώνεται κερδοσκοπία με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άνθρωποι περνάνε χειρότερα. Οι έμποροι προσέφεραν την περασμένη εβδομάδα τα λαχανικά που παρήγαγαν στο πλήθος για να κερδίσουν τη στήριξη του στον αγώνα τους.”

“Τα οικονομικά δεδομένα είναι απογοητευτικά”

Οι συντάκτες του Focus συνεχίζουν λέγοντας πως “Η Ελλάδα έχει χάσει το ¼  της παραγωγής της και η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Τα οικονομικά δεδομένα είναι απογοητευτικά. Το φημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα  αποκρύβει τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Και η εμπιστοσύνη των αγοραστών ομολόγων –και σε αυτό  συμφωνούν οι οικονομολόγοι- δεν αφορά την ελληνική οικονομική ανάκαμψη, αλλά όσους στηρίζουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά κράτη.”

Μάρκους Φράτσερ (DIW): “Η Ελλάδα είναι αποτυχημένο κράτος”

“Οικονομολόγοι, όπως ο Μάρσελ Φράτσερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) πιστεύουν ότι ‘τα δύσκολα δεν έχουν ακόμα έλθει’” σημειώνουν από το Focus.

“Η Ελλάδα είναι ένα “αποτυχημένο κράτος”. Ο κ. Φράτσερ αναμένει ένα νέο πακέτο διάσωσης. Αυτό θα ήταν το τρίτο. “Νωρίτερα ή αργότερα, θα πρέπει να υπάρξει ένα κούρεμα του χρέους” είπε ο επικεφαλής του DIW.” 

“Για να σταθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια της, πρέπει να κάνει πέρα το χρέος της. Σε έξι χρόνια,  το επίπεδο του χρέους θα βρίσκεται από το 177% του ΑΕΠ στο 125%. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% σε δύο χρόνια. “Πρόκειται για μία ολότελα απατηλή υπόθεση” λέει ο Τόμας Μάγερ, πρώην  επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.  “Κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο””.

Το Focus συνεχίζει, σημειώνοντας ότι :

“Εξάλλου, ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής οικονομικών στα Πανεπιστήμια του Άουστιν / Τέξας και των Αθηνών δηλώνει ότι “η Ελλάδα είναι και παραμένει χρεοκοπημένη”. Το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί στατιστικά τεχνάσματα. Το Υπουργείο Οικονομικών καθυστερούσε συστηματικά την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 800 εκατ. ευρώ προς τους εξαγωγείς και τους επιχειρηματίες. Συνολικά το κράτος το 2013 δεν πλήρωσε λογαριασμούς 4 δις. ευρώ. Από την πλευρά των εσόδων δεν υπάρχει καλή εικόνα. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν. Λιμάνια, ξενοδοχεία, κρατικές επιχειρήσεις – η λίστα των προσφορών είναι μεγάλη – αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μικρό. Η φορολογική νομοθεσία μεταβάλλεται συνεχώς”.

Μάρκους Φέρμπερ (CSU): “Προσφέρονται μόνο προβληματικά περιουσιακά στοιχεία”

“Προσφέρονται μόνο προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. Γι΄αυτό οι ενδιαφερόμενοι κάνουν πίσω”, λέει ο Μάρκους Φέρμπερ, υποψήφιος της CSU για τις ευρωεκλογές. Πέρσι, ματαιώθηκε η πώληση ενός κομματιού γης κατέστη αδύνατη, γιατί πάνω του είχε χτιστεί παράνομα ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.  Και η ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου αργεί (….). Για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, η κυβέρνηση Παπανδρέου το Σεπτέμβριο του 2010 είχε ονειρευτεί “πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα από την ιδιωτικοποίησή του”. Πριν πέντε εβδομάδες, η πώληση αυτή της προνομοιούχας περιοχής απέσπασε 915 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 147 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.  Τιμή ευκαιρίας.”

Tόμας Μάγερ (πρώην επικεφαλής οικονομολόγος Deutsche Bank): “Οι Έλληνες πολιτικοί είναι χαλαροί”

Και οι Έλληνες πολιτικοί; “Οι Έλληνες πολιτικοί δεν χάνουν την αισιοδοξία τους από τέτοιες ιστορίες. Ο Τόμας Μάγερ το έχει βιώσει αυτό. Έχει συνοδεύσει επενδυτές που ήλθαν στην Αθήνα  και συναντήθηκαν με υψηλόβαθμους πολιτικούς. Περήφανοι περιέγραψαν τις επιτυχίες τους, για τα ομόλογα, τη νέα εμπιστοσύνη, το πλεόνασμα. Ένα μέλος της αντιπροσωπείας ρώτησε σχετικά με αυτό: “Και τι γίνεται με τα χρέη;”. Η απάντηση ενός κορυφαίου Έλληνα πολιτικού ήταν η εξής: “Αυτά αποτελούν παρελθόν. Τα έχουμε …ιαπωνίσει”. Οι πιστωτές δεν θα πιέσουν για την εξόφλησή τους, φέρονται να λένε οι αξιωματούχοι. “Το ελληνικό κρατικό χρέος βρίσκεται κατά 80% στα χέρια του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών κρατών”, εξηγεί ο κ. Μάγερ. “Γι’ αυτό είναι πιο χαλαροί οι Έλληνες πολιτικοί”.

 

 

Facebook Comments