Η επιτυχημένη έξοδος της χώρας αλλά και μεγάλων ελληνικών εταιριών στις αγορές έχει ανοίξει το δρόμο για σειρά ομολογιακών εκδόσεων τις επόμενες μέρες, σημειώνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank.

Η DB χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, ενώ σε σχέση με το πολιτικό ρίσκο, υπογραμμίζει ότι οι ευρωεκλογές δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση.

Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank ταξίδεψε στην Αθήνα όπου και είχε σειρά συναντήσεων με το υπουργείο οικονομικών, την κεντρική τράπεζα, το ΔΝΤ, την Κομισιόν, τον ΟΔΔΗΧ, τις μεγάλες τράπεζες, το ΤΧΣ και με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

Βελτιώνεται η ρευστότητα

Ενώ η προσοχή στράφηκε στην έκδοση του ελληνικού δημοσίου, μεγαλύτερο θέμα είναι τα μεγάλα ποσά που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ο οίκος. Οι τράπεζες άντλησαν υπερδιπλάσια κεφάλαια σε σχέση με το Δημόσιο, η διοίκησή τους επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα και κάλυψαν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες είναι εντυπωσιακή, και ως εκ τούτου καταγράφεται ένα κύμα εκδόσεων από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. «Οι τραπεζίτες μας είπαν ότι περιμένουν μια ομολογιακή έκδοση την εβδομάδα», μέχρι το καλοκαίρι.

Το πολιτικό ρίσκο

Πολλοί σημειώνουν ότι το πολιτικό είναι το βασικό ρίσκο για την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει διάχυτη πεποίθηση στη χώρα ότι οι ευρωεκλογές δεν θα την αποσταθεροποιήσουν.

«Με την ανεργία κοντά στο 30%, θεωρείται επίτευγμα ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν σχεδόν ίδια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις», σημειώνει η DB, προσθέτοντας πάντως ότι το εκλογικό σώμα έχει μετακινηθεί από μια ψήφο «διαμαρτυρίας» σε ψήφο «πειραματισμού».

Οι φόβοι για «ζόμπι»

Πολλοί, σημειώνει η τράπεζα, θεωρούν ότι η στρατηγική πρόκληση των επόμενων ετών είναι η διαχείριση της τεράστιας ποσότητας των «κόκκινων» δανείων. Η απόφαση των τραπεζών να διαχειριστούν τα NPLs με εσωτερικές διαδικασίες αντί να συστήσουν «bad bank» προκαλεί ανησυχίες για πιθανή «ζομποποίηση» ιαπωνικού στιλ. Ωστόσο, η κρίση στην Ελλάδα ήταν εντελώς διαφορετική, και οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές βελτίωσης και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την κατάσταση των ισολογισμών τους.

Facebook Comments