Όλοι οι μεγάλοι παίκτες του διεθνούς κεφαλαίου βρίσκονται στη χώρα μας και δηλώνουν το παρόν. Σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα Deutsche Bank,  πολλοί σημειώνουν ότι το πολιτικό είναι το βασικό ρίσκο για την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει διάχυτη πεποίθηση στη χώρα ότι οι ευρωεκλογές δεν θα την αποσταθεροποιήσουν. 

«Με την ανεργία κοντά στο 30%, θεωρείται επίτευγμα ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν σχεδόν ίδια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις», σημειώνει η DB, προσθέτοντας πάντως ότι το εκλογικό σώμα έχει μετακινηθεί από μια ψήφο «διαμαρτυρίας» σε ψήφο «πειραματισμού».

Ηχηρά ονόματα, όπως η Blackstone και η Blackrock, ακούγονται ότι γράφονται στην αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ της Εθνικής, ύψους 2,5 ευρώ.  Πρόκειται για ποιοτικά επενδυτικά κεφάλαια με ορίζοντα επενδύσεων μεγαλύτερο του ενός έτους, που σημαίνει ότι οι ξένοι νοιώθουν ασφάλεια για το επόμενο χρονικό διάστημα σε ό,τι έχει να κάνει με την τύχη των επενδύσεών τους στη χώρα μας.

Η Pimco φέρεται να κατέχει ποσοστό κοντά στο 1% στην Eurobank, τα funds του αμερικανού μεγαλοεπενδυτή κ. Τζον Πόλσον, που μέχρι προσφάτως σόρταρε το ευρώ ποντάροντας στο Grexit, έχουν πάρει θέση στην Alpha Bank, ελέγχοντας το 5,42% του μετοχικού κεφαλαίου μετά την αύξηση κεφαλαίου, το 10% της ΕΥΔΑΠ, προσβλέποντας στο γεμάτο ταμείο της εταιρείας, στον μηδενικό δανεισμό και στο στόρι της ιδιωτικοποίησης για να αποκομίσει υπεραξίες, ενώ έχει συμμετοχή και στην Πειραιώς, μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της.

Το νορβηγικό fund της κρατικής εταιρείας ενέργειας Norges, κατέχει πλέον σημαντική θέση στην Eurobank, ενώ ΤΟ Καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP έχει αποκτήσει το ποσοστό της Hochtief στον Αερολιμένα Αθηνών, που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και θέλει να βάλει πόδι και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εταιρεία που, επίσης, οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, με ρώσικες εταιρείες να φέρονται ως το φαβορί.

Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αμεληθεί η συμμετοχή της Fairfax σε Μυτιληναίο, Eurobank Properties, στην ίδια τη Eurobank, αλλά και στο Praktiker Ελλάδας, το οποίο απέκτησε από την Γερμανική μητρική, η οποία οδεύει σε χρεοκοπία.

Σημειωτέον, ότι μετά τη συμφωνία της ΓΕΚ/Τέρνα με την York Capital, χθες η Τέρνα Ενεργειακή υπό τον κ. Γ. Περιστέρη, υπέγραψε συμφωνία με την κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα μπει με σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο θυγατρικής της Ελληνικής ενεργειακής.

Facebook Comments