Μετά από δύο μέρες διόρθωσης και κυρίως για την Eurobank, η αγορά φαίνεται να αντιδρά σταθεροποιητικά, με το πολιτικό κλίμα και τις αυξήσεις κεφαλαίου να βαραίνουν τα δάχτυλα των επενδυτών να πατήσουν εντολές αγορών στα μόνιτόρ τους.

Mάλλον σταθεροποιητικά κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με σημαντικό αριθμό κεφαλαίων, όπως προκύπτει άλλωστε από τον τζίρο, να διακρατείται καθώς «τρέχει» η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 2,5 δις. Ευρώ.

Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 26,5 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να τοποθετούνται με ιδιαίτερη φειδώ και προσοχή. Πέρα από το υπικό μέρος της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, μετά τα τελεσίγραφα του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την κυβέρνηση ότι αν δεν στηριχθεί στις εκλογές, το κυβερνητικό σχήμα κινδυνεύει με πτώση δημιουργούν αμφιβολίες στους βραχυπρόθεσμους ξένους επενδυτές.

Το σημαντικό όμως είναι ότι τα long only funds, δηλαδή οι μακροπόθεσμοι ξένοι επενδυτές, ήρθαν για να… μείνουν, αφού το μίνιμουμ των τοποθετήσεών τους είναι οι έξι μήνες με ένα χρόνο. Αυτό άλλωστε, καταδεικνύεται από τη θέση που έχουν χτίσει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών η Blackrock,  η Blackstone, η Baupost, άλλα funds του κ. Τζον Πόλσον, το κανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP και το νορβηγικό Norges.

Για τους ξένους ακόμα και το πολιτικό ρίσκο θεωρείται μικρό, μπροστά στην προοπτική της οριστικής διαχείρισης του Ελληνικού χρέους, απόφαση η οποία αναμένεται να ληφθεί μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ η μέση περίοδος λήξης των δανείων ανέρχεται στα 17 χρόνια και τα επιτόκια είναι τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη, μεταξύ 0,8% και 1,4%, όπω άλλωστε τόνισε χθες στη συνέντευξή του στον Αντένα ο πρωθυπουργός.

Απώλειες 2,85% για την μετοχή της Εθνικής, που υποχωρεί στα 2,73 ευρώ, μικρές απώλειες για; Την Alpha, στα 0,698 ευρώ, αμετάβλητη στο 1,75 η Πειραιώς, ενώ ανακάμπτει μετά το χθεσινό sell off η μετοχή της Eurobank στα 0,368 ευρώ και με κέρδη σχεδόν 2,5%.  Απώλειες για τον ΟΠΑΠ, στα 10,84 ευρώ και πτώση 2,34%, ενώ ισχυρή άνοδο πάνω από 2% καταγράφει η ΔΕΗ μετά τη σύσταση buy από την Goldman Sachs.

Facebook Comments