Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη μια συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφίγγει τη μέγγενη για προβληματικές τράπεζες της χώρας περιορίζοντας την πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία δάνεια έκτακτης ανάγκης αναφέρουν οι New York Times.

 

Η ΕΚΤ είναι πλέον απαιτητική με τις εξασφαλίσεις των ελληνικών τραπεζών και είναι πιθανό να επιβάλλει κούρεμα στις εγγυήσεις (collaterals) έως και 50%, σύμφωνα με στελέχη που έχουν ενημερωθεί για αυτές τις συζητήσεις.

Οπως αναφέρουν, αν το αδιέξοδο στις συζητήσεις Ελλάδος με ΕΕ παραμένει τότε είναι πολύ πιθανό το κούρεμα να αυξηθεί κι άλλο.

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την σκληρή γραμμή της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, καθώς ασκεί πίεση στην νέα κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της.

Με την αξία των εξασφαλίσεων να μειώνεται τόσο δραστικά, οι τράπεζες θα πιεστούν πολύ για να αποκτήσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Για περισσότερο από τρεις μήνες, οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα έχουν αναγκαστεί να δανείζονται βραχυπρόθεσμα, χρήματα με υψηλότερο επιτόκιο από τη δική τους κεντρική τράπεζα – μια διαδικασία που ονομάζεται επείγουσα παροχή ρευστότητας.

Οι τράπεζες, με τη σειρά τους, πρέπει να παρέχουν επαρκή εξασφαλίσεις για να λάβουν ρευστότητα, που φθάνει τα 74 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το 50% των ελληνικών εγχώριων καταθέσεων (στα 134 δισ)

Αλλά με τις καταθέσεις να μειώνονται και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται είναι δύσκολο να βρουν αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία για να στηρίζουν το δανεισμό τους.

Το νέο κούρεμα υπερβαίνει εκείνο που επιβλήθηκε στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2012, όταν τα δάνεια έκτακτης ανάγκης είχαν εκτοξευθεί στα 125 δισ. ευρώ.
 

Facebook Comments