Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σπάσει τους κανόνες της πολιτικής ένωσης από την οποία δεν μπορεί να αντέξει να φύγει, σχολιάζει δημοσίευμα της Irish Examiner με τίτλο «η Ελλάδα μετανιώνει που υποδέχθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ με ανοιχτές αγκάλες».

Όπως επισημαίνει, αυτό που συνέβη στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί και αλλού, σύμφωνα με την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ στο Sinn Fein σε συνάντησή τους τον Φεβρουάριο στην Βουλή των Κοινοτήτων.

«Ήταν ένα καύχημα τότε. Σήμερα είναι εφιάλτης. Ο εκτροχιασμός του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ένα χρήσιμο μάθημα για εκείνους που είναι υπέρ στο να τους μιμηθούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει «είναι ένα μάθημα για τα όρια της εθνικής κυριαρχίας στις παγκοσμιοποιημένες οικονομίες και στις πολυεθνικές πολιτικές δομές του 21ου αιώνα. Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει επίκληση. Έχοντας υποσχεθεί οτιδήποτε δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας στο εσωτερικό, έχει μείνει σχεδόν χωρίς φίλους στο εξωτερικό».

Όπως τονίζει, η έκταση της απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, θα φανεί με ακρίβεια τις επόμενες ημέρες, καθώς στελέχη των ευρωπαϊκών ΥΠΟΙΚ προετοιμάζουν την σύνοδο των επικεφαλής των στην Ρίγα την Παρασκευή, για να συζητήσουν ξανά για την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα της Irish Examiner, ο δημοσιογράφος Gerard Howtin, τονίζει πως είναι εκπληκτικό να θυμηθεί κανείς τους «αριστερούς που έσπευδαν στην Αθήνα για να φιλήσουν την άκρη του μανδύα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον Howtin, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για την ελληνική εθνική κυριαρχία. Αυτή είναι η εκλογική του εντολή. Ωστόσο, επιδιώκει να εκπληρώσει αυτή την εντολή εντός της ΕΕ, μιας πολυεθνικής πολιτικής δομής, και της ευρωζώνης, ενός πολυεθνικού νομίσματος. Και οι δύο αυτές έχουν ολοένα και περισσότερο την μορφή μιας ομοσπονδίας.

«Το άλυτο αίνιγμα για την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι έχει μια εντολή να σταματήσει την λιτότητα, αλλά δεν έχει καμία εντολή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Είναι κρίσιμης σημασίας ότι δεν έχει εναλλακτική από το να μείνει εντός του ευρώ, εάν μπορεί ή εάν επιτρέπεται».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι υπάρχουν μόνο δύο προϋποθέσεις που μπορούν να επιτρέψουν την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη είναι να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε ρητορική επιλέξει για να καλύψει την αμηχανία του, ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι υποσχέθηκε να κάνει και η προηγούμενη.

Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία μετά από τις εκλογές του 2011. «Η αποτελεσματικότητά με την οποία εγκαταλείφθηκαν οι προεκλογικές υποσχέσεις εδώ, ήταν για καλό, αν και πολύ επιζήμιες για τους Εργατικούς».

Η άλλη προϋπόθεση που μπορεί να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το πολιτικό project της ΕΕ δεν θα εύχεται να χάσει ένα μέλος της, ούτε καν ένα τόσο παραβατικό όσο η Ελλάδα. Υπάρχει πολύ μικρός πολιτικός ενθουσιασμός για μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, και ακόμη μικρότερος για έξοδο από την ΕΕ.

 

Facebook Comments