Για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στις αγορές της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, κατηγορεί τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας προγενέστερες πληροφορίες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ, δήλωσε πως η Επιτροπή θεωρεί ότι η Gazprom παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό στις αγορές προμήθειας φυσικού αερίου οκτώ κρατών-μελών (της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, τη Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας).

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Gazprom παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ε.Ε., ακολουθώντας συνολική στρατηγική διαχωρισμού των αγορών φυσικού αερίου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, περιορίζοντας, για παράδειγμα, τη δυνατότητα διασυνοριακής μεταπώλησης του φυσικού αερίου από τους πελάτες της.

«Με τη διατήρηση του διαχωρισμού των εθνικών αγορών φυσικού αερίου, η Gazprom έχει τη δυνατότητα να χρεώνει τιμές που, σε αυτό το στάδιο, κρίνουμε αθέμιτες. Εάν οι ανησυχίες μας επιβεβαιωθούν, η Gazprom θα υποστεί τις νομικές συνέπειες της συμπεριφοράς της», δήλωσε η επίτροπος Βεστάγκερ.

Η Δανέζα επίτροπος ανέφερε επίσης ότι η Gazprom ασκεί αθέμιτη τιμολογιακή πολιτική σε πέντε κράτη μέλη (Βουλγαρία, Εσθονία Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία), χρεώνοντας τιμές στους εμπόρους χονδρικής πώλησης που είναι σημαντικά υψηλότερες (σε κάποιες περιπτώσεις 40% υψηλότερες) σε σύγκριση με το κόστος της Gazprom ή με τις τιμές αναφοράς.

«Το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό αγαθό στην καθημερινή μας ζωή: χρησιμεύει στη θέρμανση των σπιτιών μας, στο μαγείρεμα και στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Συνεπώς, η διατήρηση θεμιτού ανταγωνισμού στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου είναι ζήτημα υψίστης σπουδαιότητας», δήλωσε η Μ. Βεστάγκερ, προσθέτοντας ότι όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά -ανεξαρτήτως του αν είναι ευρωπαϊκές ή όχι- οφείλουν να τηρούν τους κανόνες της Ε.Ε.

Η Μ. Βεστάγκερ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε κοινοποίηση αιτιάσεων στην Gazprom, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες από τις επιχειρηματικές πρακτικές της στις αγορές αερίου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνιστούν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Η Gazprom έχει τώρα προθεσμία 12 εβδομάδων για να απαντήσει. Η Επιτροπή πάντως, τονίζει ότι, προτού λάβει απόφαση, θα σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα υπεράσπισης της ρωσικής εταιρείας και θα αξιολογήσει προσεκτικά τις παρατηρήσεις της. Σημειώνει, επίσης, ότι η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει την τελική έκβαση της έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία κατά της Gazprom τον Αυγούστου του 2012.

Η Gazprom είναι ο κυρίαρχος προμηθευτής φυσικού αερίου όλων των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με μερίδιο αγοράς κατά πολύ μεγαλύτερο του 50% στις περισσότερες χώρες, ενώ σε ορισμένες χώρες ανέρχεται έως και το 100%.

Facebook Comments