Συμφωνία για την κατασκευή σύνδεσης μεταξύ των εθνικών δικτύων φυσικού αέριου υπέγραψαν σήμερα Τετάρτη Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία στη Σόφια, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal».

Η σύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, επιτρέποντας εισαγωγές αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (μέσω του υπό κατασκευή αγωγού TANAP-TAP) αλλά και από τα τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ελλάδας, στη Ρεβυθούσα.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ και θα τεθεί σε λειτουργία το 2018, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ζέχο Στάνκοφ.

Η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ των ενεργειακών δικτύων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να καταστεί η Ευρώπη ενεργειακά αλώβητη από τυχόν διακοπές στη ροή αερίου ή πετρελαίου από προμηθευτές όπως η Ρωσία.

Το 95% του φυσικού αέρίου που καταναλώνεται στη Βουλγαρία παρέχεται από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, σε βάρος του οποίου η Κομισιόν απήγγειλε κατηγορίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά οκτώ χωρών-μελών της Ε.Ε., ανάμεσά τους και τη Βουλγαρία.

«Επιτέλους αποκτούμε μια νέα πηγή αερίου, καθότι έως τώρα βασιζόμασταν εξολοκλήρου σε μια πηγή, τη Ρωσία», σχολίασε ο κ. Στάνκοφ.

Facebook Comments