Πάνε τα τελεσίγραφα, πάνε οι προθεσμίες, πάνε οι λίστες, πάει και η άμεση ανάγκη για ρευστότητα.

Στις Βρυξέλλες κατάλαβαν πως δεν έχει νόημα να απειλούν και να πιέζουν για «συμφωνία και μεταρρυθμίσεις, τώρα», ούτε και να περιμένουν την πολυπόθητη λίστα, η οποία επιτέλους να εξηγεί ποιο είναι αυτό το 70% στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί και ποιο είναι το 30% στο οποίο διαφωνεί, σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις του τρέχοντος προγράμματος.

Όπως δήλωσε και στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος, «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα θέσουν νέες προθεσμίες για την Ελλάδα διότι δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει μία προθεσμία πλέον, η οποία είναι το τέλος του Ιουνίου. Οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση, ελπίζουμε, το πότε τελειώνει το πρόγραμμα».

Στα ίδια πλαίσια ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος υπογράμμισε πως η πραγματική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά είναι το τέλος του Ιουνίου. «Το πρόγραμμα παρατάθηκε κατά τέσσερις μήνες, άρα η πραγματική προθεσμία είναι στο τέλος του Ιουνίου. Τότε θα σταματήσει το πρόγραμμα».

Το είπε ακόμα και ο Σόιμπλε. «Το πρόγραμμα επεκτάθηκε δύο φορές. Η τελευταία επέκτασή διαρκεί έως τις 30 Ιουνίου. Μία λύση θα πρέπει, λοιπόν να βρεθεί έως τις 30 Ιουνίου, εάν η Ελλάδα θέλει τα χρήματα».

Έτσι λοιπόν και επίσημα, και με το «ok» του Βερολίνου, η Ελλάδα – ξαφνικά (!) – δεν χρειάζεται να βιαστεί! Υπάρχει χρόνος. Εκεί που είχε σχεδόν εξαντληθεί, τσουπ, να ΄τος πάλι!

Μάλιστα οι Βρυξέλλες πλέον ξεκαθαρίσουν πως το Eurogroup θα είναι κάτι εντελώς διαδικαστικό και τυπικό – μια κουβεντούλα δηλαδή γύρω από τις εξελίξεις – και πως η Ελλάδα δεν θα κουβαλήσει στις βαλίτσες της στην Ρίγα, την λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, και εκεί που τα λεφτά τελείωναν στις 9 Απρίλιου, και μετά στις 20 Απριλίου και μετά τον Μάιο, τσουπ, να ΄τα κι αυτά!

«Δεν θα υπάρξει νέα λίστα στη Ρίγα, αλλά κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα πρέπει αυτή να καταρτισθεί οριστικά. Ήδη η κατάσταση της ρευστότητας είναι λίγο πιεστική, αλλά (η ρευστότητα) μπορεί να είναι επαρκής μέχρι τον Ιούνιο», διαμήνυσε ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.

Κάτι ανάλογο δήλωσε και ο Πολ Τόμσεν. «Τα χρήματα της Αθήνας θα διαρκέσουν πιθανότατα έως τον Ιούνιο».

Και εντωμεταξύ, ο Ντράγκι, παρά τα δημοσιεύματα περί φρένου του ELA των ελληνικών τραπεζών τα οποία διέψευσε η ΕΚΤ, συνεχίζει να παρακολουθεί τις εκροές από τις ελληνικές τράπεζες καθώς και τις όποιες άλλες εξελίξεις, και να φροντίζει να δίνει «τόση… όση» ρευστότητα έτσι ώστε να παραμένει το τραπεζικό σύστημα στην επιφάνεια.

Ο λόγος για όλη αυτήν την… χαλάρωση και την σίγηση των συναγερμών, είναι προφανής :

α) αναγκαστικά στα τέλη Ιουνίου η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί, αφού τελειώνει το πρόγραμμα και λεφτά για το «βουνό» που έχει να πληρώσει Ιούλιο-Αύγουστο δεν έχει, και 

β) αν συνεχιζόταν η πίεση, υπήρξε ισχυρή πιθανότητα να οδηγήσει η ευρωζώνη την Ελλάδα σε ατύχημα – κι αυτό καθώς οι θεσμοί, το Eurogroup και οι ηγέτες, δεν μπορούν ούτε να εμπιστευτούν αλλά ούτε και να… ψυχολογήσουν την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά, τα τελεσίγραφα και οι προθεσμίες είναι για να… «σπάνε», στην ευρωζώνη. Γνωστό motto, από το 2012. Όπως και το… σπορ με το τενεκεδάκι που το κλωτσάνε πιο κάτω στον δρόμο. Έτσι και τώρα. Λήξη συναγερμού.

Facebook Comments