Η Γερμανία θα συνεχίσει να προωθεί τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, παρά την πίεση που δέχεται από εταίρους της για χαλάρωση της πολιτικής της, όπως δήλωσε την Τετάρτη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μια ημέρα πριν τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ ανέφερε την Ιρλανδία ως το παράδειγμα χώρας που ακολούθησε πολιτικές προσαρμογής και εν τέλει επιβραβεύτηκε με ανάκαμψη και ανάπτυξη. «Αυτό δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί με έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και γερών [δημόσιων] οικονομικών», είπε, επισημαίνοντας πως η ευρωζώνη «δεν έχει βγει ακόμα από το δάσος».

«Συνεπώς, το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη γραμμή, παρά το γεγονός ότι είναι αποδέκτης αξιοσημείωτης διεθνούς πίεσης» για αλλαγή αυτής της στρατηγικής, προσέθεσε. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε οποιαδήποτε χώρα, όμως η Γερμανία έχει δεχτεί κριτική από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία για την επιμονή της σε πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας. Επιπλέον, το ΔΝΤ έχει επικρίνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για την άρνησή της να επενδύσει στις πεπαλαιωμένες υποδομές της.

Τα σχόλια της κ. Μέρκελ ήλθαν ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας και των πιστωτών βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, καθώς σιγά-σιγά η ρευστότητα του Δημοσίου εξαντλείται. Σε αυτό το φόντο, η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό στις 15:30 το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τη μετανάστευση, στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα την Τετάρτη, Η εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Κριστίν Βιρτς, σχολίασε πως δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει πως θα υπάρξει τετ-α-τετ των δυο ηγετών στις Βρυξέλλες, όμως στη συνέχεια το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα και την ώρα της συνάντησης.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, επαναβεβαίωνε πως το Βερολίνο δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για συμφωνία με την Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής.

Facebook Comments