Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής συγκεντρώνει τουλάχιστον 10 ποιοτικά κεφάλαια, μεταξύ αυτών της BlackRock, της Blackstone και άλλων funds, τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα κρατήσουν τις μετοχές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα κεφάλαια αυτά δεν θεωρούνται κερδοσκοπικά, καθώς συνηθίζουν να διακρατούν τις μετοχές τους για πάνω από έξι μήνες. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι θα συμμετάσχει και η Pimco μετά την συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank.

Σημειώνεται πως Goldman Sachs International και Morgan Stanley θα είναι οι διεθνείς συντονίστριες και συνδιαχειρίστριες του βιβλίου προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και το σύνολο της έκδοσης θα διατεθεί σε επενδυτές στο εξωτερικό.

Χθες καλύφθηκε κατά μία φορά η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και σήμερα μέχρι να κλείσει το βιβλίο προσφορών,  η ΕΤΕ πάει για το κάτι παραπάνω και όπως όλα δείχνουν και αυτό επιτυγχάνεται. Ο στόχος των 5 δις. ευρώ μοιάζει εφικτός, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,10 και 2,6 ευρώ. Το Σάββατο 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου και την τιμή διάθεσης των μετοχών, ολοκληρώνοντας έτσι την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.

Η διοίκηση της ΕΤΕ που επέστρεψε στην Αθήνα αργά το βράδυ της Τρίτης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Πέτρο Χριστοδούλου εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένο από την ανταπόκριση των επενδυτών, ενώ υπογραμμίζεται το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει παραδοσιακά, υψηλής ποιότητας, θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Πηγές της τράπεζας υπογραμμίζουν την αισιοδοξία τους για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου. Σημειώνεται πως η ομολογιακή έκδοση της Εθνικής, ύψους 750 εκατ. ευρώ, υπερκαλύφθηκε πάνω από 3 φορές καθώς οι επενδυτές προσέφεραν συνολικά κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που αποτελεί ισχυρή ένδειξη και για την έκβαση της αύξησης. Αναλυτές εκτιμούν ότι, δεδομένης της θεαματικής βελτίωσης του κλίματος για την Ελλάδα και του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για «ελληνικό κίνδυνο», η έκδοση της ΕΤΕ θα υπερκαλυφθεί.

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η Εθνική  θα είναι η καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένη ελληνική τράπεζα, ενώ διαθέτει και σημερινά assets, μεταξύ αυτών, η Finansbank, η Εθνική Ασφαλιστική και η Πανγαία.

Facebook Comments