Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πιο δραστήριες ώρες στην αγορά συναλλάγματος είναι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο Λονδίνο και στο ξεκίνημα της Wall Street. Οι κινήσεις που διαμορφώνονται εκείνες τις στιγμές είναι οι πιο βίαιες και αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ένταση.

Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο φαινόμενο;

Το φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως είναι, στο άνοιγμα το Λονδίνου υπάρχουν έντονες αγορές δολαρίου (πωλήσεις ευρώ, ταυτόχρονα) και στο άνοιγμα της Wall Street, έντονες πωλήσεις δολαρίου (με ταυτόχρονες αγορές ευρώ).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολύ βίαιες διακυμάνσεις για την ισοτιμία η οποία έχει εγκλωβιστεί σε ένα αρκετά μεγάλο εύρος διακύμανσης που επιτρέπει τις βίαιες τοποθετήσεις εκατέρωθεν.

Ποιος είναι ο πιθανός λόγος που συμβαίνει αυτό;

Οι πωλήσεις ευρώ από την Ευρώπη, είναι απολύτως φυσιολογικές αφού εξαιτίας του προγράμματος στήριξης της ΕΚΤ, τα μεγάλα επενδυτικά σχήματα, ρευστοποιούν ευρώ και τοποθετούνται σε άλλα νομίσματα.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι γιατί στην Αμερική, αγοράζουν ευρώ; Υπάρχουν δυο εικασίες. Πρώτον, τοποθετούνται σε ευρωπαϊκά assets και δεύτερον, προσπαθούν να υποτιμήσουν το δολάριο.

Με βάση τη μελέτη των κεφαλαιακών ροών από τη JP Morgan, τη Goldman Sachs, τη Deutsche Bank και τη UBS, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Ευρωζώνη δε δέχεται τόσο μεγάλες εισροές κεφαλαίων και ότι για την ώρα ευρωπαϊκά κεφάλαια στηρίζουν τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Όλα δείχνουν ότι η ισοτιμία θα σημειώσει μια πολύ μεγάλη κίνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. η κατεύθυνση θα αρχίσει να γίνεται πιο ξεκάθαρη, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Facebook Comments