Άνοδο στις 124 μονάδες σημείωσε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP- CEO General Index), το πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα, που διεξάγεται σε δείγμα 2.340 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15/03/2013 έως 03/04/2013.

Η σταθερή βελτίωση του δείκτη, σύμφωνα με την έρευνα, εκφράζει την εδραιωμένη πλέον αισιοδοξία ότι η ελληνική οικονομία, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και τη στασιμότητα των χωρών του Βορρά, ακολουθεί δύσκολο, αλλά απαραίτητο δρόμο προσαρμογής, έχει διανύσει σημαντικό μέρος του και μεσοπρόθεσμα αναμένεται η επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ωστόσο ο δείκτης προσδοκιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 146 μονάδες, εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, σημειώνοντας οριακή άνοδο.

Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις, για το πρώτο τρίμηνο του 2013:

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 158 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs, που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους, μειώθηκε σημαντικά στο 49% έναντι 60% του προηγούμενου τριμήνου.

Παράλληλα, σημειώνεται κάμψη των θετικών προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά η οποία αποτυπώνεται στη μείωση του δείκτη στις 191 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος μειώθηκε στο 42% από 47%, το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου, στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, παρουσίασε αξιόλογη άνοδο έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε στις 114 μονάδες. Αυξήθηκε στο 28% (από 20%, το προηγούμενο τρίμηνο) το ποσοστό των CEOs που πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους παραμένει ίδια έναντι του περασμένου έτους.

Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου συνεχίζει την ανοδική πορεία και ανήλθε στις 165 μονάδες. Οι CEOs των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι έναντι των υπόλοιπων μεγεθών.

Σημαντική είναι η βελτίωση του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των CEOs σχετικά με την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων, που διοικούν, με τον δείκτη να αυξάνεται σημαντικά στις 88 μονάδες. Ένας στους τρεις CEOs δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν. Οριακά βελτιωμένες είναι οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους, το επόμενο έτος, εξέλιξη η οποία δείχνει ότι οι θετικές εκτιμήσεις των CEOs για τη μελλοντική πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, έχουν ήδη αγγίξει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. «Θα φανεί στα επόμενα τρίμηνα, αν η εδραιωμένη αισιοδοξία τους θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα», επισημαίνεται στην έρευνα. Ο δείκτης ανήλθε στις 139 μονάδες έναντι 137 του προηγούμενου τριμήνου. Η πορεία του δείκτη επηρεάστηκε από την προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών των εμπορικών επιχειρήσεων, ο δείκτης των οποίων μειώθηκε στις 139 μονάδες, από 155 το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εμφάνισε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 86 μονάδες, έναντι 77 του προηγούμενου τριμήνου. Ένας στους δύο CEOs δήλωσε ότι τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν παρέμεινε στα ίδια επίπεδα έναντι ενός στους τρεις, το προηγούμενο τρίμηνο. Στις εμπορικές επιχειρήσεις καταγράφεται διαφοροποίηση έναντι των υπόλοιπων τομέων με οριακή μείωση του δείκτη. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών συνέχισε την ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 124 μονάδες. Ένας στους τέσσερις CEOs δηλώνουν ότι η επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις, που διοικούν, θα είναι αυξημένη, κατά τον επόμενο χρόνο.

Ο δείκτης για την τρέχουσα απασχόληση αυξήθηκε στις 63 μονάδες έναντι 51, το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δήλωσε ότι αυξήθηκε η απασχόληση στις επιχειρήσεις τους ανήλθε στο 20% (έναντι 15%, το προηγούμενο τρίμηνο). Παράλληλα, μειώθηκε στο 40% το ποσοστό των CEOs στις επιχειρήσεις των οποίων σημειώθηκε μείωση της απασχόλησης (έναντι 48%, το προηγούμενο τρίμηνο). Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε οριακή άνοδο στις 109 μονάδες έναντι 108 μονάδων, το προηγούμενο τρίμηνο.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων, που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους σχετικά με την επίλυση του θέματος των «επίορκων» δημόσιων υπαλλήλων, καθώς επίσης και σχετικά με την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην απόδοση και τις δεξιότητες των εργαζομένων. Για το ζήτημα των «επίορκων» δημοσίων υπαλλήλων, 7 στους 10 CEOs πιστεύουν ότι θα επιλυθεί και μόνο το 30% δήλωσε το αντίθετο. Ωστόσο, οι CEOs που απάντησαν θετικά είναι διχασμένοι σχετικά με το αν θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα εντός του 2013 ή όχι.

Σχετικά με το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της επίπτωσης της κρίσης στην απόδοση των εργαζομένων, το 37% των CEOs θεωρεί ότι βελτιώθηκε, το 32% πιστεύει ότι παρέμεινε ίδια, ενώ το υπόλοιπο 31%, αντίθετα, δηλώνει ότι η οικονομική κρίση χειροτέρευσε την απόδοσή τους. Παράλληλα, ένας στους πέντε CEOs πιστεύει ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ενώ το ποσοστό που πιστεύει το αντίθετο είναι μικρότερο (16%). Η πλειοψηφία, ωστόσο, των CEOs (63%) θεωρεί ότι η κρίση δεν οδήγησε σε μεταβολή των δεξιοτήτων.

Facebook Comments