Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων ακόμα και τον Απρίλιο άφησε, έστω και τυπικά, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα.

«Ο Απρίλιος δεν έχει τελειώσει ακόμα», δήλωσε χαμογελώντας ο κ. Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς για τη δυνατότητα άμεσης επίτευξης συμφωνίας. Προσέθεσε όμως με νόημα πως η προθεσμία έως τα τέλη Απριλίου είναι «πιο σημαντική» για την ελληνική πλευρά παρά για τους εταίρους, με δεδομένο ότι η Αθήνα χρειάζεται βοήθεια για να διασφαλίσει πως η χώρα θα έχει αρκετό ρευστό για να «λειτουργεί η κυβέρνηση».

Σημείωσε πάντως θα πρέπει πρώτα να εξετασθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις έως τώρα τεχνικές επαφές, καθώς το Eurogroup χρειάζεται να δει «δουλειά να γίνεται» προτού επικυρώσει μια συμφωνία.

Υπογράμμισε επίσης πως υπάρχει αίσθηση του επείγοντος για να υπάρξει σύγκλιση, ειδικά από την πλευρά της Ελλάδας.

Αντίθετα, σε καθαρή υποβάθμιση των προοπτικών επίτευξης συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup προχώρησαν ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως δεν αναμένει «αποφασιστική πρόοδο» για τη χώρα μας στη Ρίγα και τόνισε πως είναι προφανές ότι έως τώρα δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Συμπλήρωσε πως περιμένει να εξετάσει την έκθεση των θεσμών όσον αφορά την πορεία των διαβουλεύσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Ντομπρόφσκις, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως η «πρόοδος στις τεχνικές επαφές δεν είναι αρκετή ώστε να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία» στη Ρίγα.

Προσέθεσε πως η Αθήνα πρέπει πλέον να επιταχύνει το έργο της για την κατάρτιση της τελικής λίστας μεταρρυθμίσεων, που αποτελεί και τη βάση της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε πως οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση γίνονται πιο ουσιαστικές, όμως επισήμανε πως η πρόοδος παραμένει «πολύ αργή».

Επιβεβαίωσε πάντως ότι υπάρχει πλέον η αίσθηση του επείγοντος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Facebook Comments