Ο κίνδυνος για την Ελλάδα εμπεριέχεται στη χαοτική χρεοκοπία, η οποία αποτελεί γέννημα θρέμμα της μικροπολιτικής.

Σύντομα το Grexit, δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα καταστεί αναπόφευκτο, προειδοποιεί ο Economist, τονίζοντας πως η Αθήνα βρίσκεται στην… Gredge (Gr + edge = άκρη).


To βρετανικό περιοδικό τονίζει πως μετά από πέντε χρόνια κρίσης, η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από την Ευρωζώνη.


Το Eurogroup της 24ης Απριλίου είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες προκειμένου να επέλθει ο απόλυτα αναγκαίος συμβιβασμός.

Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τους πιστωτές της, βρισκόμενη ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ.

«Ο κίνδυνος για την Ελλάδα εμπεριέχεται στη χαοτική χρεοκοπία, η οποία αποτελεί γέννημα θρέμμα της μικροπολιτικής» υπογραμμίζει σε ο Economist.

«Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για να πληρώσει και επιστρατεύει κάθε μέτρο απελπισίας, όπως η συγκέντρωση των διαθέσιμων πόρων των κρατικών φορέων» εξηγεί ο Economist, τονίζοντας πως τέτοιους είδους λύσης απλά αγοράζουν χρόνο.

«Στο τέλος, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καταβάλλει μισθούς, συντάξεις, πόσο μάλλον να αποπληρώσει το χρέος της» διαμηνύει το περιοδικό.

Το ενδεχόμενο συμφωνίας φαντάζει για τον Economist σχεδόν απίθανο εξαιτίας τριών παραγόντων:

1. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από την πλευρά των πιστωτών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται απρόθυμος ή ανίκανος να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις
2. Οι Ευρωπαίοι σήμερα ανησυχούν λιγότερο για τις επιπτώσεις του Grexit στις αγορές
3. Οι πολιτικοί συσχετισμοί επιβάλλουν σκληρές διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές

Πάντως, ο Economist αδυνατεί να αποφανθεί εάν η ελληνική χρεοκοπία θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στο Grexit.

Καίριας σημασίας για την έκβαση της ελληνικής κρίσης είναι η στάση της ΕΚΤ, εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Economist, δεν επιθυμεί να σπρώξει την Ελλάδα στο γκρεμό, ενώ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν υπαινιχθεί πως η μη πληρωμή ορισμένων δόσεων δεν συνιστά και χρεοκοπία.

«Πάντως, υπάρχουν τρόποι για να αποφευχθεί η ελληνική καταστροφή» σημειώνει εν συνεχεία το δημοσίευμα, παραθέτοντας ως μία πιθανή λύση την υιοθέτηση ενός διπλού νομίσματος.

Όμως, μία τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει έκθετες τις τράπεζες, με την κυβέρνηση να προσφεύγει στη λύση των κεφαλαιακών περιορισμών.

«Εάν η Ελλάδα φθάσει σ’ αυτό το σημείο, δηλαδή την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος, την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων, τότε το κενό μεταξύ χρεοκοπίας και εξόδου θα αποδειχθεί μηδαμινό» καταλήγει ο Economist.
 

Facebook Comments