Μια ελληνική χρεοκοπία δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αναφέρουν οικονομολόγοι σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρεται, οι πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της στις επόμενες εβδομάδες, διαμορφώνονται στο 40% ενώ η πιθανότητα μιας εξόδου από το ευρώ διαμορφώνεται στο 30%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις έρευνας του Bloomberg σε 29 οικονομολόγους. Περίπου τέσσερις στους πέντε που ερωτήθηκαν, δήλωσε ότι μια χρεοκοπία δεν θα ενεργοποιήσει έξοδο από το ευρώ.

«Αν και η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας και ενός Grexit έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και στις δύο περιπτώσεις, είναι λάθος να νομίζουμε ότι το ένα θα ακολουθήσει απαραιτήτως και το άλλο», δήλωσε η Δανάη Κυριακοπούλου, επικεφαλής οικονομολόγος του Center for Economics and Business Research. «Εάν μπορεί να διατηρηθεί η ρευστότητα ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας, τότε αυτό σημαίνει ότι το Grexit δεν θα ακολουθήσει μια χρεοκοπία»

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το εάν η κυβέρνηση θα εισάγει ελέγχους κεφαλαίων, με τις πιθανότητες να κυμαίνονται από το 20% μέχρι το 100%, σύμφωνα με την έρευνα. Η μέση πιθανότητα διαμορφώνεται στο 50%.

Εκτιμούν ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει πληρωμή χρέους στις επόμενες 4-6 εβδομάδες, κυμαίνεται στο 10%-100%. Αντίστοιχες είναι οι πιθανότητες για μια έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η ευρωζώνη τώρα δίνει ως τελευταία προθεσμία στην Ελλάδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση κεφαλαίων, το τέλος Ιουνίου, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχους της ΕΕ χθες. Τότε τελειώνει και η παράταση του προγράμματος διάσωσης και η Ελλάδα χρειάζεται να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα πριν έλθει η πληρωμή των 7 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, το καλοκαίρι.

Εάν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ σε συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι περίπου 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα. Οι απαντήσεις που δόθηκαν κυμαινόταν από 26 μέχρι 100 δισ. ευρώ.

«Είναι λίγο παραπλανητικό να χαρακτηρίζεται η η επιλογή ή οι προοπτικές για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, σε δυαδικούς όρους μεταξύ μιας συμφωνίας και ενός Grexit», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Citigroup Global Markets, Ebrahim Rahbari. «Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να υπάρξει μια λύση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες».

Facebook Comments