Η Goldman Sachs αναφέρει πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν 115 δισ. ευρώ σε ενέχυρα διαθέσιμα για τον ELA κάτι που τους εξασφαλίζει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 40 δισ. ευρώ.

Στα 32 δισ. ευρώ τοποθετεί η Goldman Sachs τις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο διάστημα Δεκεμβρίου – Απριλίου , ενώ τον Απρίλιο οι εκροές καταθέσεων εκτιμώνται στα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η συνολική χρήση της χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος από τις ελληνικές τράπεζες έχει υπερβεί τα 110 δισ. ευρώ, ενώ η ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) αντιστοιχεί στο 19% του ενεργητικού τους, από μηδέν (0%) το Δεκέμβριο του 2014.

Η Goldman Sachs τονίζει πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν 115 δισ. ευρώ σε ενέχυρα διαθέσιμα για τον ELA και αυτό τους εξασφαλίζει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 40 δισ. ευρώ. Η επενδυτική τράπεζα ξεκαθαρίζει πως αυτό το αποθεματικό ασφαλείας θα μειωνόταν στην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφάσιζε να μειώσει το «κούρεμα» που εφαρμόζει σήμερα στα ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρα.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως σήμερα το κούρεμα των ενεχύρων των τραπεζών στα πλαίσια του ELA είναι γύρω στο 30%. «Σε περίπτωση που αυτό αυξηθεί στο 50%, το απόθεμα ρευστότητας θα μειωθεί από 40 δισ. ευρώ σε 10 δισ. ευρώ», αναφέρεται στην ανάλυση.

Η GS σημειώνει πως η χρήση των κεφαλαίων της ΕΚΤ είναι υπό στενή παρακολούθηση από τον SSM, και ο ELA προσαρμόζεται στις ροές καταθέσεων. Από την αρχή του Φεβρουαρίου η ΕΚΤ έχει αυξήσει τον ELA στις 11 φορές. Συσχετίζοντας τις αυξήσεις του ELA με τις εκροές καταθέσεων η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως τον Απρίλιο οι εκροές καταθέσεων εκτιμώνται στα 4 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Bloomberg είχε αναφέρει πως οι εκροές των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο αγγίζουν τα 62 δισ. ευρώ.

Facebook Comments