Ο Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο κτήριο που διεξάγεται το Eurogroup στη Ρίγα, έκανε λόγο για το επείγον του πράγματος και για το χρόνο που χάνεται. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε στους δημοσιογράφους να περιηγηθούν στην πόλη, από το να περιμένουν ένα αποτέλεσμα που δεν θα έρθει. Οι οικονομολόγοι-αναλυτές των αγορών συμφωνούν και με τους δύο.

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC αναφέρει πως βάσει των αναλύσεων που κάνουν οι πολιτικοί, αλλά και οι οικονομολόγοι, οι πιθανότητες να υπάρξει κάποια εξέλιξη, πόσο μάλλον συμφωνία, στη Ρίγα, είναι μηδενικές. Αναφέρει πως το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα παίζει ρόλο στη σημερινή εξέλιξη, ενώ η Ευρώπη κάθε φορά που έχει να αντιμετωπίσει το ελληνικό ζήτημα, προτιμάει να μεταφέρει τα σημαντικά για το μέλλον.

Ο Μάικλ Χιούσον της CMC Markets, παραδέχεται πως υπάρχουν μηδενικές προσδοκίες για συμφωνία στη Ρίγα, «το deadline των έξι ημέρων που είχε θέσει το EuroWorking Group στην Ελλάδα, πήγε εκεί που πήγαν και όλες οι προηγούμενες προθεσμίες. Εξαφανίστηκαν στον αέρα».

Το άρθρο σημειώνει πως αποδεικνύεται δύσκολος ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η πλευρά των δανειστών ζητάει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας και εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η ελληνική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

Οι αναλυτές της IHS σημειώνουν στο CNBC: «Είναι πλέον σαφές πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να έχουμε μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει χρήματα για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δει χρήματα μέχρι τις 11 Μαΐου, οπότε και έχει προγραμματιστεί το επόμενο Eurogroup. Αυτό δημιουργεί σημαντικές αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις της κατά τις επόμενες εβδομάδες».

 

Facebook Comments