«Μήνυμα» ότι αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δεν πρέπει να αναμένεται στο εγγύς μέλλον, έστειλε χθες η πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed Τζάνετ Γέλεν, κάτι που σε συνδυασμό με τις ήπιες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν για την Ουκρανία οδήγησαν σε κέρδη τους δείκτες στη Wall Street, εξαιρουμένου του Nasdaq.

Σε κατάθεσή της ενώπιον του Κογκρέσου, η Γέλεν προέβλεψε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ολοκληρώσει το έτος σε καλύτερη κατάσταση από όσο το 2013 (όταν αναπτύχθηκε με ρυθμούς 1,9%) παρά τη βραδεία εκκίνηση του α΄ τριμήνου.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η νομισματική πολιτική της Fed θα συνεχίσει να είναι «έντονα επεκτατική», καθώς η επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων (στην οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση), η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου και οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές αποτελούν κινδύνους για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Πρόσθεσε επίσης ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν είναι «διόλου ικανοποιητική» (παρά τα θετικά στοιχεία του Απριλίου), λόγω του υψηλού ποσοστού των μακροχρόνια ανέργων και τη βραδεία αύξηση των μισθών.

Οι αναλυτές επισήμαναν ότι εκτός από την έντονη ανησυχία για την αγορά ακινήτων, δεν υπήρχε κάτι νέο στην ομιλία της Γέλεν που να αλλάζει την εκτίμηση ότι η Fed θα συνεχίσει να μειώνει τους ρυθμούς εκτύπωσης χρήματος κατά 10 δισ. δολάρια σε κάθε συνεδρίαση και στη συνέχεια θα περιμένει για κάποιο διάστημα μέχρι να ανοίξει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, εντός του 2015.

Facebook Comments