Σε δύο βδομάδες κλείνουμε 100 μέρες της νέας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ως τώρα κατάφερε να διαπραγματευτεί με γενναιότητα το Ανθρωπιστικό πακέτο, τα Εργατικά, τις συντάξεις και τις Ιδιωτικοποιήσεις, ενώ άνοιξε παράθυρο συνεργασιών με Ρωσία και ΗΠΑ. Κατέθεσε το νομοσχέδιο των 100 δόσεων και ξεκίνησε να συλλαμβάνει φοροφυγάδες από τη λίστα Λαγκάρντ, φέρνοντας έτσι κάποια έσοδα και ανεβάζοντας την δημοτικότητα της. 

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του ΕΛΑ κατά 1,5 δις της δίνει μια ανάσα. Δεν πέτυχε όμως ως τωρα, λόγω Γερμανικών εμμονών, εκταμίευση του δανείου 7, 2 δις, ούτε την διαγραφή/επιμήκυνση του χρέους. Θέλοντας να κερδίσει χρόνο, αξιοποίησε αδιάθετα ποσά σε ταμεία δήμων, κάτι που εξάλλου της επροτάθη από τους ‘θεσμούς’.

Όμως τα περιθώρια ελιγμών πλέον εμφανίζονται στενά και περιορίζεται η ευελιξία κινήσεων μέχρι το πολύ 20 Μαίου, καθώς ακολουθούν σημαντικές πληρωμές που είτε θα έπρεπε να ενταχτούν στην αναδιάρθρωση η στη χρηματοδότηση χρέους. Αυτή η χρονική υστέρηση αρχίζει να γίνεται αντιληπτή στην αγορά.

Το χρηματιστήριο άρχισε να επηρεάζεται πλέον αρνητικά από τις εξελίξεις σε σχέση με την διαπραγμάτευση του χρέους υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών της τελευταίας διετίας. Επειδή η εγχώρια εικόνα της οικονομίας  θα παραμένει άσχημη, ενώ επίσης οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν εβδομάδες για να ολοκληρωθούν, η χρηματιστηριακή αγορά εύκολα θα διολισθήσει σε πτωτική πορεία.

Καθώς ο ορίζοντας διαπραγμάτευσης επεκτείνεται από εβδομάδες σε μήνες, ο κίνδυνος να δούμε όχι απλά χαμηλότερες τιμές αλλά και νέα χαμηλά είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός.

Επομένως σε ότι αφορά την Ελλάδα, διατηρούμε την εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι για τις αγορές θα κορυφώνονται και περιμένουμε εξελίξεις χρηματιστηριακές, με χρηματιστηρικές αναταράξεις, ιδιαίτερα σε Τραπεζικούς τίτλους, που ήηδη απώλεσαν πάνω από 20%, καθώς θα κορυφώνεται η διαπραγμάτευση. Πιθανή μη ολοκλήρωση διαπραγμάτευσης ως τις 15-20 Μαίου, μάλλον θα οδηγήσει σε νέα χαμηλά το χρηματιστήριο, αλλά και σε άλλα προβλήματα.

Αντίθετα, οι τάσεις στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου διατηρούνται καλές, αν και με ανησυχητικά σημάδια σε ΗΠΑ και Κινα. Ξένες οικονομίες, κυρίως της Ασίας αλλά και Ευρώπης όπως Αγγλίας, Γερμανίας και Ουγγαρίας, δείχνουν να διατηρούν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (Γερμανία 1,5%, Ουγγαρία 3,5%), ενώ επίσης σταθεροποιήθηκε η ισοτιμία ΕΥΡΩ/δολαρίου, και συνεχίζεται το κύμα συγχωνεύσεων σε Αμερικάνικες εταιρίες. Τα παραπάνω διατηρούν την ανοδική τάση στα ξένα χρηματιστήρια, αλλά πλέον είμαστε επιφυλακτικοί για επένδυση με ορίζοντα πλέον των 3 μηνών στις αγορές αυτές.

Facebook Comments