Την ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται για την αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών προκειμένου να γίνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, έχει ως στόχο το πρόγραμμα Σύμπραξης για την προώθηση της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας μεταξύ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), της Φαρμακευτικής Εταιρείας MSD και του Mη-κερδοσκοπικού φορέα Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC). Το πρόγραμμα στοχεύει κατευθευθείαν στην« καρδιά» της Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η MSD, για δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά υποστηρίζει μία σειρά από Υποτροφίες για μεταπτυχιακούς φοιτητές πλήρους απασχόλησης, καθώς και άλλες εκπαιδευτικές δομές και διαδικασίες. Στόχος της πρωτοπόρου αυτής συνεργασίας είναι η στήριξη του μετασχηματισμού των αποτελεσμάτων της ερευνητικής διαδικασίας, καθώς και των καινοτόμων ιδεών σε πραγματικές παραγωγικές δραστηριότητες, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αναπτυξιακή αυτή κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας.
 
Να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που ιδιωτική φαρμακευτική εταιρεία αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία, η οποία, πέραν των πρακτικών ωφελειών, θα αποτελέσει καλή πρακτική για την αξιοποίηση της πνευματικής δημιουργίας των ελλήνων ερευνητών.
 
Τα απτά αποτελέσματα αυτής της Σύμπραξης μέχρι σήμερα είναι η δημιουργία επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο μία καινοτομία. Από το σύνολο των 10 υποτρόφων του πρώτου κύκλου, έχουν ιδρυθεί 3 εταιρείες, αλλά συνολικά δημιουργήθηκαν 4 νεοφυείς δραστηριότητες, με 3 εξ αυτών να έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις, και 2 έχουν λάβει ιδιαίτερες διακρίσεις.
 
Η MSD (Merck Sharp & Dohme) αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες στον κόσμο, με παρουσία σε πάνω από 140 χώρες και 70.000 εργαζομένους.
 
Στην Ελλάδα, η MSD ξεκίνησε την αυτόνομη λειτουργία της το 2010 και σήμερα απασχολεί περισσότερα από 230 άτομα. Ωστόσο, τα φάρμακα της MSD στην Ελλάδα έχουν ισχυρή παρουσία πολλών δεκαετιών, μέσω της διανομής τους από αντιπροσώπους. Η παρουσία της MSD, εδώ και περίπου 150 χρόνια, σφραγίζεται από τη συνεισφορά της στην Έρευνα και την Ανάπτυξη νέων φαρμάκων, που έχουν ανοίξει το δρόμο για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα προϊόντα της καλύπτουν το 53% των 20 πιο σημαντικών ασθενειών παγκοσμίως.
 
Η εταιρία επενδύει σημαντικά κεφαλαία στην Έρευνα και Ανάπτυξη νέων θεραπειών και μόνο για το 2013 διέθεσε σχεδόν 7,1 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψε, τα πρώτα φάρμακα για την υπέρταση, την πρώτη θεραπεία για τη μείωση της χοληστερίνης, περισσότερα από 30 εμβόλια τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς και τις πρώτες θεραπείες για την αντιμετώπιση του AIDS.
 
Η MSD επενδύει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα για την υλοποίηση κλινικών ερευνών.

 

Facebook Comments