Τρία είναι τα πιθανά σενάρια σχετικά με την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους σύμφωνα με την JP Morgan.

Το πρώτο σενάριο, που αποτελεί και το βασικό για την αμερικανική τράπεζα, είναι ότι θα υπάρξει επίλυση του θέματος μέχρι τον Ιούνιο, καθώς όπως σημειώνεται η τρόικα επιθυμεί να συναινέσει στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και να παρέχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα την πρόοδο στα θέματα μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικές πιέσεις.

Όμως, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει ήσυχα το υπόλοιπο του 2015, η JP Morgan σημειώνει ότι αμφιβάλλει αν το ευρώ θα σημειώσει άνοδο πάνω από δύο με τρία σεντ, στο 1,10.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μη εξεύρεση λύσης μέχρι τον Ιούνιο και επομένως, μια στάση πληρωμών όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, ένα «καπέλο» στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) από την ΕΚΤ, έλλειψη ρευστότητας και ελέγχους κεφαλαίου.

Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρει η JP Morgan, τα spreads των κρατικών ομολόγων θα διευρύνονταν κατά περίπου 50 μονάδες βάσης και το ευρώ θα υποχωρούσε στα χαμηλά της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου.

Το τρίτο σενάριο είναι το πιο δυσμενές και θα μπορούσε να προκύψει αν η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρινόταν στον περιορισμό του ELA και τους ελέγχους κεφαλαίων με πολιτικές γενικά που θα οδηγούν σε έξοδο από τη νομισματική ένωση.

Σε αυτές τις πολιτικές θα περιλαμβανόταν και η υιοθέτηση IOUs.

Facebook Comments