Αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Οι ταραχές που ξέσπασαν τη Δευτέρα στη Βαλτιμόρη αποτελούν κλιμάκωση των φυλετικών συγκρούσεων που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ, μετά τους φόνους αόπλων Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς.

Μέχρι τώρα, η αναταραχή αποτελούσε αντίδραση σε θανάτους που σημειώνονταν σε προάστια και μικρές πόλεις όπου έχουν καταφύγει τα τελευταία χρόνια πολλοί Αφροαμερικανοί, καθώς λευκοί επαγγελματίες μετακομίζουν σε αστικές περιοχές.

Κλασική περίπτωση ήταν το Φέργκιουσον του Μιζούρι, μια κοινότητα μόλις 21.000 ανθρώπων, όπου ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους μετά τον φόνο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν. Αλλα θύματα ήταν ο 50χρονος Ουόλτερ Σκοτ, ο οποίος πυροβολήθηκε στην πλάτη και σκοτώθηκε στο Νορθ Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα, και ο 43χρονος Ερι Γκάρνερ, ο οποίος πέθανε από ασφυξία στο Στέιτεν Αϊλαντ.

Οι ταραχές όμως αυτή τη φορά έγιναν στο κέντρο μιας πόλης 622.000 κατοίκων, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης της Μέριλαντ να αναγκαστεί να καλέσει την Εθνοφρουρά. Κι αυτό, παρ όλο που η οικογένεια του Φρέντι Γκρέι, του 25χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε στις 19 Απριλίου από τραύμα στη σπονδυλική στήλη μετά τη σύλληψή του, είχε απευθύνει έκκληση για ηρεμία την ημέρα της κηδείας του.

«Οι ταραξίες δεν αντιπροσωπεύουν το κίνημα που μέχρι τώρα ήταν μη βίαιο», είπε ο Τζαμάλ Μπράιαντ, Αφροαμερικανός ιερέας στη Βαλτιμόρη που ηγείται του λεγόμενου Κινήματος Ενδυνάμωσης. «Ελπίζω η αυριανή ημέρα να είναι καλύτερη για όλους μας».
Οι προειδοποιήσεις του πατέρα Μπράιαντ δείχνουν ότι η Αμερική βρίσκεται αντιμέτωπη με ανησυχητικά σενάρια και υπενθυμίζουν ανάλογες προειδοποιήσεις που είχε κάνει η Επιτροπή Κέρνερ μετά τις πολύνεκρες φυλετικές ταραχές του 1967 στο Ντιτρόιτ και το Νιούαρκ.

«Το έθνος μας κινείται προς δύο κοινωνίες, μια μαύρη και μια λευκή – χωριστές και άνισες», είχε προειδοποιήσει τότε η Επιτροπή. «Οι φυλετικές διακρίσεις και η φτώχεια έχουν δημιουργήσει στο φυλετικό γκέτο ένα καταστροφικό περιβάλλον το οποίο είναι άγνωστο στους περισσότερους λευκούς Αμερικανούς».

Την εποχή εκείνη, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πει ότι «οι ταραχές είναι η γλώσσα εκείνων που δεν ακούγονται».
Αυτό που έχει καταστεί σαφές τελευταία σε πολλές κοινότητες των μαύρων είναι ότι πολλοί από αυτούς θέλουν απεγνωσμένα κάτι να πουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι βρίσκονται μπροστά σένα «μακρύ, θερμό καλοκαίρι», όπου βία όπως αυτή που σημειώθηκε στη Βαλτιμόρη θα γεννά περισσότερη βία.

Facebook Comments