Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν καταφέρει το αδύνατο, δηλαδή να καταστήσουν περιζήτητη στους πιο συντηρητικούς επενδυτές την αγορά κρατικών ομολόγων μιας οικονομίας που το χρέος της ανέρχεται στο 226% του ΑΕΠ, καταλήγει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Αναφερόμαστε στην αγορά κρατικών ομολόγων και στο χρέος της Ιαπωνίας, όπου οι εισροές κεφαλαίων αυξήθηκαν αισθητά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, οι ξένοι επενδυτές διατηρούν στην κυριότητά τους το 9,3% των ομολόγων και των τίτλων του ιαπωνικού Δημοσίου, σημαντική εξέλιξη εάν αναλογιστεί κανείς ότι, κατά παράδοση, οι Ιάπωνες δανείζουν αποκλειστικά στο κράτος τους.

Από το φθινόπωρο του 2014, η Τράπεζα της Ιαπωνίας επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς τίτλων του ιαπωνικού Δημοσίου, αποτελώντας την ιδανική εγγύηση για τους επενδυτές. Ανάλογο πρόγραμμα ανήγγειλε -πρώτη φορά στην ιστορία της- η ΕΚΤ στις αρχές Ιανουαρίου, οδηγώντας το ευρώ σε μεγαλύτερη πτώση από το γιεν και καθιστώντας έτσι ελκυστικότερες τις τοποθετήσεις σε ιαπωνικά ομόλογα. «Αν και η σχέση δολαρίου ΗΠΑ και γιεν έχει μείνει αμετάβλητη από τις αρχές του έτους, το ευρώ έχει υποτιμηθεί κατά το ένα δέκατο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος», αναφέρει η Financial Times.

Οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα της Ιαπωνίας είναι χαμηλά στο 0,29% αλλά υπόσχονται ελκυστικότερο αντίτιμο στους επενδυτές από το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, που ανέρχεται στο 0,15% για τίτλους ανάλογης διάρκειας.

Οι αποδόσεις στα ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης έχουν οδηγηθεί ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα από την έναρξη του προγράμματος της ΕΚΤ, με τη συντηρητική μερίδα των διεθνών επενδυτών να αναζητά ασφαλείς τοποθετήσεις, αλλά με έστω και λίγο υψηλότερες αποδόσεις. Παράλληλα, η αποτυχία της κυβέρνησης του Σίνζο Αμπε να ενισχύσει τον πληθωρισμό δεν είχε προβλεφθεί από τις αγορές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων να κυμαίνονται ήδη σε υψηλότερα επίπεδα.

Ενα ατού για τους επενδυτές είναι ότι η Ιαπωνία είναι περισσότερο προστατευμένη συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη από μια γενικευμένη χρηματοπιστωτική αστάθεια, διότι η έκθεση του χρέους της χώρας σε ξένους επενδυτές είναι περιορισμένη. Ακόμη και οι τοποθετήσεις των ιαπωνικών τραπεζών σε ομόλογα της χώρας περιορίζονται στο 29% του συνολικού χρέους της, γεγονός που σημαίνει ότι η φερεγγυότητά τους δεν θα διακινδυνευόταν σε περίπτωση δημοσιονομικής κρίσης.

Facebook Comments