“Παρά την αισιοδοξία του Έλληνα πρωθυπουργού, εμείς προβληματιζόμαστε και δεν θεωρούμε ότι είναι βέβαιη η επίτευξη συμφωνίας”, εκτιμούν οι αναλυτές της Nomura σε έκθεση τους που αποτιμά την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού. Γι αυτό και θεωρούν δεδομένο ότι η κατάληξη θα είναι ένα δημοψήφισμα, το οποίο όμως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά.

Η Nomura δεν είναι αισιόδοξη για συμφωνία βασιζόμενη στα εξής σημεία:

  • Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας με στόχο τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελάδα.
  • Οι διεκδικήσεις του Αλ. Τσίπρα δεν διαφέρουν πολύ από τα λεγόμενα του υπουργού, Γ. Βαρουφάκη, για την ανάγκη ενός δανείου – γέφυρα προς την Ελλάδα, κάτι όμως που αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη απορρρίψει.
  • Οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από τη Ρίγα της Λετονίας την περασμένη Παρασκευή πως δεν τίθεται κανένα θέμα μίνι – συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές, όπως:

  • το δημοσιονομικό κενό
  • οι αλλαγές στην αγορά εργασίας
  • οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, όχι μόνο σχεδιάζει να αναβάλλει για τον Ιούνιο τα μεγάλα αυτά θέματα, αλλά μάλιστα για ορισμένα από αυτά, επιθυμεί να πάρει πίσω μέτρα που έλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (όπως για παράδειγμα, επαναφορά του κατώτατου μισθού, επαναφορά της 13ης σύνταξης, ακύρωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, το πολυνομοσχέδιο με τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση θα αποδειχθεί ανεπαρκές στην κατεύθυνση γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, δεδομένης της επιμονής των εταίρων για συμφωνία – πακέτο.

Η ιαπωνική τράπεζα θεωρεί πλέον βασικό σενάριο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, μετά και την επίσημη παραδοχή, όπως εξηγεί, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην περίπτωση του δημοψηφίσματος, προσθέτει η Nomura, η πλειοψηφία των Ελλήνων θα ταχθεί υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ακόμη κι αυτό σηματοδοτεί τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας. Αλλά ένα δημοψήφισμα θα είναι αρνητικό για το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα.

Facebook Comments