Η Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει τις επιπτώσεις ενός «ατυχήματος», θα κάνει περισσότερες υποχωρήσεις έναντι των δανειστών, υποστηρίζει μιλώντας στο Bloomberg o Νουριέλ Ρουμπινί, σημειώνοντας πως η απόφαση για «παράκαμψη» του Γιάνη Βαρουφάκη δείχνει πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μετριάσει τη στάση της. Ο ίδιος βλέπει περισσότερη διάθεση για συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, ενώ προβλέπει αλλαγή στον κυβερνητικό συνασπισμό, με στροφή προς ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «ο κίνδυνος να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα γινόταν πραγματικότητα αν υπάρξει ατύχημα και η Ελλάδα αποφασίσει να καθυστερήσει τις πληρωμές της προς το ΔΝΤ. Την ημέρα που θα συμβεί αυτό, θα επιταχυνθεί το bank run, η Ελλάδα θα πρέπει ουσιαστικά να επιβάλει πάγωμα στις καταθέσεις, έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, και αφού θα ξεμείνει από λεφτά θα πρέπει να αρχίσει να εκδίδει IOUs».

«Νομίζω πως αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες θα κάνουν περισσότερες υποχωρήσεις και η απόφαση να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τον Βαρουφάκη για να κατέβουν οι τόνοι, είναι διότι οι Έλληνες γνωρίζουν πως αν συμβεί ατύχημα, αυτό θα είναι η αρχή ενός πιθανού Grexit και πως οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις στις τράπεζες, στην πραγματική οικονομία, θα σήμαινε περισσότερες απώλειες για την Ελλάδα παρά για την τρόικα».

«Η τρόικα σήμερα έχει μεγαλύτερο πάτημα έναντι της Ελλάδας, απ ό,τι η Ελλάδα έναντι της τρόικας, διότι η μετάδοση από ελληνικό ατύχημα μπορεί να περιοριστεί», συμπληρώνει ο Ρουμπίνι. «Έτσι, πρέπει να αποφύγουμε αυτό το ατύχημα, και νομίζω πως θα αποφύγουν αυτό το ατύχημα».

«Μέχρι πριν από μία εβδομάδα, οι δύο πλευρές έπαιζαν το παιχνίδι του δειλού. Η τρόικα έλεγε δεν θα υποχωρήσω, ο Βαρουφάκης έλεγε δεν θα υποχωρήσω, όμως αυτοί που θα έχαναν περισσότερα από ένα ατύχημα θα ήταν οι Έλληνες», τονίζει.

«Νομίζω πως ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται πως πρέπει να κάνει συμβιβασμούς με την τρόικα. Η Μέρκελ του είπε κοίτα, αν τα βρούμε κάπου στη μέση στη δημοσιονομική πολιτική, στο χρέος, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα σας δώσουμε τα χρήματα. Γι αυτό (ο Τσίπρας) πρέπει να αποσύρει σταδιακά την ομάδα εκείνη εντός του κόμματός του που είναι πιο ριζοσπαστική. Θα πρέπει να δημιουργήσει έναν νέο συνασπισμό», εκτιμά ο Νουριέλ Ρουμπίνι.

Όπως προβλέπει, «είτε θα πάει σε νέες εκλογές, είτε θα διενεργήσει δημοψήφισμα όπου θα λάβει την εντολή να κινηθεί προς το κέντρο, ή θα ξεφορτωθεί την Αριστερά στο κόμμα του και ίσως μπει σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι που είναι πιο κεντρώα κόμματα. Νομίζω πως προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η Ελλάδα».

Κατά τον ίδιο, τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της αντιλαμβάνονται πως ένα «ατύχημα» θα βλάψει και τις δύο πλευρές –σε οικονομικό, δημοσιονομικό, πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο- και έτσι υπάρχει και στα δύο μέρη μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμό. Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, εκτιμά πως η Τράπεζα θα δώσει στην Ελλάδα αρκετά λεφτά ώστε να αποπληρώσει τα έντοκα γραμμάτια και το ΔΝΤ. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ώστε να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Facebook Comments