Απρόσμενους ρόλους αναλαμβάνουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες και οι αναδυόμενες αγορές, με τις πρώτες να οδηγούν την ανάπτυξη ενώ οι τελευταίες επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη, προσωρινά τουλάχιστον, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moodys.

Οι μεταρρυθμίσεις και η υποστηρικτική νομισματική πολιτική μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αποδίδουν καρπούς στις ανεπτυγμένες οικονομίες, με αργούς ρυθμούς.

Μετά το «ήπιο» ξεκίνημα του 2014, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακάμψει κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ η ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2014, καθώς οι εξαγωγείς επωφελούνται από τις μεταρρυθμίσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ παράλληλα χαλαρώνουν οι περιορισμοί στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Στον αντίποδα, η Moodys προειδοποιεί ότι σε κάποιες αναδυόμενες αγορές διάφοροι παράγοντες καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη θα ακολουθήσει πιο αργούς ρυθμούς έναντι των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, οι κίνδυνοι που απειλούν το παγκόσμιο outlook έχουν αυξηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Moodys εντοπίζει τρεις πηγές ρίσκου:
(1) Την άτακτη εφαρμογή των μέτρων για την επιβράδυνση της πιστωτικής ανάπτυξης στην Κίνα
(2) Την κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων με πρωταγωνίστρια τη Ρωσία, αν και μόνο εξαρετικά αρνητικές εξελίξεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Δύση και να οδηγήσουν σε αναβολές επιχειρηματικών σχεδίων
(3)μια ευρεία επαναξιολόγηση από τους επενδυτές για τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών, που θα οδηγούσε σε απότομη και ευρέως διαδεδομένη επιβράδυνση των εισροών κεφαλαίου σε αυτές τις χώρες.
Σε γενικές γραμμές, οι θετικές εξελίξεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα ανεβάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος περίπου στο 3%.
Για τις αναδυόμενες αγορές η ανάπτυξη το 2014 αναμένεται να είναι χαμηλότερη από το 2013.
Το 2015 η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο φτάνοντας κοντά στο 3,5% όσον αφορά τις οικονομίες της ομάδας G20.

Facebook Comments