Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε και η συμμετοχή ήταν απόλυτα ικανοποιητική δεδομένου ότι τα 2,5 δισ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα καλύφθηκαν τουλάχιστον δυο φορές (δηλαδή πάνω από 5 δισ. ευρώ).

Η τιμή διάθεσης κινείται μεταξύ 2,20 – 2,30 ευρώ. Ενθαρρυντικές είναι οι πληροφορίες και ως προς την ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση της Εθνικής «υποδέχεται» στο μετοχολόγιο της τράπεζας ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο.

Όπως σημειώνεται, πολλά γνωστά ονόματα του επενδυτικού κόσμου θέλησαν να τοποθετηθούν στη νέα αρχή της Εθνικής, ενώ το παρόν έδωσαν και μεγάλοι υφιστάμενοι μέτοχοι από την εγχώρια αγορά.

Σε κάθε περίπτωση η υπερκάλυψη της έκδοσης νέων μετοχών κατά τουλάχιστον 2 φορές επιτρέπει στη διοίκηση της τράπεζας να επιλέξει …μετοχολόγιο κατά τη διαδικασία της κατανομής των μετοχών που θα ξεκινήσει μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών την Πέμπτη το βράδυ.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά για πολυμετοχική τράπεζα μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση που έχει καταγραφεί έως σήμερα επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της ομάδας της τράπεζας, υπό τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλό της Πέτρο Χριστοδούλου, που ανέλαβε την παρουσίαση των προοπτικών του ομίλου στην επενδυτική κοινότητα τις προηγούμενες εβδομάδες.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, η εκδήλωση ενδιαφέροντος αγοράς μετοχών της Εθνικής από long term κεφάλαια αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα στη διοίκηση του ομίλου να επιτύχει από τη μία πλευρά μεγάλο εύρος στον αριθμό των νέων της μετόχων και από την άλλη να εντάξει στο μετοχολόγιό της «σοβαρά» επενδυτικά σχήματα που επιθυμούν να ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω του τραπεζικού κλάδου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις της τράπεζας αναμένονται την Παρασκευή, για να ακολουθήσει το Σάββατο το πρωί η γενική συνέλευση των μετόχων της, που θα επικυρώσει την αύξηση κεφαλαίου.

Μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ το ποσοστό του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τράπεζα θα πέσει κάτω από το 67%.

Σημειώνεται ότι η αρχική σκέψη για μικρή έκδοση τίτλων στο εσωτερικό προς κάλυψη της ζήτησης από εγχώριους επενδυτές εγκαταλείφτηκε, λόγω έλλειψης χρόνου.

Facebook Comments