Η μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει τα βασικά ζεύγη νομισμάτων να διαπραγματεύονται σε στενά πλαίσια στο προβλεπτό μέλλον. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που οδηγούν τη μεταβλητότητα σε τόσο χαμηλά επίπεδα και κυρίως πώς μπορούμε να κάνουμε trading με επιτυχία σε ένα περιβάλλον ήπιας μεταβλητότητας; Παράλληλα ένα ερώτημα που παραμένει είναι το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την αναπόφευκτη επιστροφή της μεταβλητότητας που θα ακολουθήσει;

Γιατί η μεταβλητότητα κινείται όμως σε τόσο χαμηλά επίπεδα και τι σημαίνει αυτό για τις μελλοντικές συνθήκες στις αγορές;

Η πλέον απλή εξήγηση για τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται η μεταβλητότητα, είναι ότι η υψηλή διακύμανση στη μεταβολή των τιμών είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Με άλλα λόγια: το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται μεγάλες κινήσεις, αποθαρρύνει τους traders από το να τοποθετηθούν στις αγορές καθώς δεν περιμένουν μεγάλες κινήσεις. Το φαινόμενο αυτό, εξηγεί δύο παράγοντες που ενυπάρχουν και αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της μεταβλητότητας: ότι η μεταβλητότητα λειτουργεί κατά κύματα και τείνει να επιστρέφει στη μέση τιμή της.

Η μεταβλητότητα λειτουργεί κατά κύματα: εάν η μεταβλητότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σήμερα/αυτή την εβδομάδα/αυτό το μήνα, οι αγορές είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μικρές μεταβολές για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο, η υψηλή μεταβλητότητα τροφοδοτεί μεγάλες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος.

Η επιστροφή στη μέση τιμή είναι επίσης εύκολη να την κατανοήσει κάποιος: η μεταβλητότητα δεν παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ή σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αντίθετα, η τάση που παρατηρείται είναι η επιστροφή της μεταβλητότητας στη μέση τιμή της όπως διαμορφώνεται σε μία μεγάλη χρονική περίοδο.

Αυτοί οι δύο παράγοντες εξηγούν δύο κρίσιμα σημεία τα οποία πρέπει να κατανοήσουμε: η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι ένα σημαντικό γεγονός να διαταράξει τις συνθήκες και να οδηγήσει σε μία σημαντική άνοδο της μεταβλητότητας. Επομένως για να δούμε μία μεταβολή των συνθηκών, θα πρέπει να υπάρξει ένα γεγονός που να λειτουργήσει ως καταλύτης των μεγάλων κινήσεων που θα δώσουν το έναυσμα για την αύξηση της μεταβλητότητας.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει όμως τη μεταβλητότητα υψηλότερα;
Υπάρχουν μία σειρά από προφανείς λόγους που μπορούν να οδηγήσουν σε μία αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος. Κάποιοι από αυτούς είναι ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης της διαμάχης μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, μια σημαντική υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα και ένα γύρισμα της τάσης του S&P500 σε πτώση, γεγονός που θα επηρέαζε τη γενικότερη εικόνα των χρηματιστηριακών αγορών. Αλλά αν αυτοί οι λόγοι είναι τόσο προφανείς γιατί δεν έχουν επηρεάσει τις αγορές μετοχών και συναλλάγματος μέχρι και σήμερα;

Η μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος βυθίζεται καθώς η μεταβλητότητα του S&P500 βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ο S&P τεστάρει ιστορικά υψηλά.
Για να το θέσουμε απλά: ο φόβος είναι ένα πολύ πιο δυνατό συναίσθημα από την απληστία. Το αίσθημα φόβου που παρατηρούμε στις αγορές το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Με τον S&P500 και τις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές να διαπραγματεύονται κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά, οι διαχειριστές φοβούνται ότι αν μείνουν έξω από την αγορά, αυτό θα σημαίνει ότι τα κεφάλαιά τους θα υποαποδόσουν σε σχέση με τα κεφάλαια άλλων διαχειριστών.

Αυτή η ψυχολογία του επαγγελματία διαχειριστή, συχνά είναι το κύκνειο άσμα για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου και πολύ συχνά τους αφήνει εκτός δουλειάς. Έχουμε δει traders να λένε ότι είναι αγοραστές στις μετοχές λόγω της δυναμικής ανοδικής τάσης που παρουσιάζουν τα χρηματιστήρια. Ο φόβος όμως λειτουργεί καταλυτικά : πολλοί από αυτούς τους επενδυτές θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους σε μετοχές στο πρώτο πτωτικό γύρισμα των αγορών.

Είναι σχεδόν απίθανο να γνωρίζουμε ποιος ακριβώς είναι ο παράγοντας που θα αυξήσει τη μεταβλητότητα στις αγορές, αλλά έχουμε μία αίσθηση λόγω του φαινομένου που είδαμε πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν η δυναμική πτώση του Dow Jones Industrial οδήγησε το δείκτη σε υποχώρηση 1000 μονάδων κατά μέσο όρο σε μικρό χρονικό διάστημα. Η ταυτόχρονη κίνηση στην αγορά συναλλάγματος μας δείχνει πώς κινούνται οι αγορές: με την δραστική πτώση του Dow Jones, τα νομίσματα που αποτελούν καταφύγια για τους επενδυτές, δηλαδή το USD, το JPY και το CHF, κινήθηκαν έντονα ανοδικά έναντι όλων των άλλων βασικών νομισμάτων.

Οι συσχετίσεις δείχνουν ότι το δολάριο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ράλι με την επιστροφή της μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος

Πώς κάνουμε trading σε ένα περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας στις αγορές; Η αναπόφευκτη επιστροφή της μεταβλητότητας Απουσία μίας σημαντικής μεταβολής στις συνθήκες που επικρατούν, πρέπει να παραμείνουμε ρεαλιστές για τις στρατηγικές trading που χρησιμοποιούμε και τις τάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Ο προφανής πειρασμός είναι να μπούμε αγοραστές στη μεταβλητότητα καθώς αυτή κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι traders στην αγορά των παραγώγων ίσως μπουν αγοραστές βάσει του συντελεστή γάμμα, ενώ οι traders της spot αγοράς συναλλάγματος είναι πιο πιθανό να μπουν αγοραστές στα νομίσματα που τείνουν να συγκεντρώνουν θετικές αποδόσεις καθώς η μεταβλητότητα ανακάμπτει.

Το να παίρνουμε θέση αγοράς στο δολάριο είναι μία προφανής επιλογή εάν πιστεύουμε ότι η μεταβλητότητα πρόκειται να σημειώσει άλμα. Ο στρατηγικός αναλυτής της FXCM τονίζει ότι τη δεδομένη χρονική περίοδο ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar τεστάρει εξαιρετικά κρίσιμες στηρίξεις. Παράλληλα τα μοντέλα καταδεικνύουν τον κίνδυνο να τοποθετηθούμε σε θέση αγοράς σε μία περίοδο καθαρής πτώσης.

Το πλήθος των επενδυτών έχει τοποθετηθεί σε θέση αγοράς στο USD έναντι του EUR (πώληση στο EUR/USD) καθώς το ευρώ κινείται πάνω από το $1.28. Μέχρι να μεταβληθεί το συναίσθημα πιστεύουμε ότι υπάρχουν μη επαρκείς λόγοι για να περιμένουμε μία σημαντική μεταβολή των τιμών και τα δεδομένα από την αγορά των retail δείχνουν ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σε θέση πώλησης στο USD.

Οι retail επενδυτές τοποθετούνται σε θέσεις πώλησης ρεκόρ στο ευρώ καθώς το EUR βρίσκεται σε υψηλά ετών

Εν συντομία: φαίνεται ότι θα ήταν σοφό να παραμείνουμε σε θέσεις που ευνοούν τη μικρή μεταβλητότητα μέχρι να δούμε σημάδια μεταστροφής. Με άλλα λόγια πιστεύουμε ότι το δολάριο παραμένει σε πτωτική τροχιά έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να παρατηρούμε στενά τις εξελίξεις στις αγορές καθώς οι συνθήκες είναι δυνατό να μεταβληθούν απότομα.

Ο στρατηγικός μας αναλυτής αναφέρει ότι η μεταβλητότητα των G10 θα μπορούσε να επιστρέψει δυναμικά τους επόμενους μήνες. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε τη προσοχή μας στραμμένη στις εξελίξεις στις αγορές και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας.

Facebook Comments