Με απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, διορθώνοντας από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών που βρέθηκαν χτες, υπό το βάρος της αβεβαιότητας που προσέθεσαν τα λόγια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σχετικά με τις πιθανότητες μείωσης του βασικού επιτοκίου.

Ειδικότερα ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,43% στις 6.810 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,33% στις 9.576 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,65% στις 4.478 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 0,4% στις 338,26 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Vestas Wind Systems ενισχύονται κατά 6,8%, με την αγορά να επικροτεί την επιστροφή στην κερδοφορία το α 3μηνο, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 2 εκατ. ευρώ.

Κέρδη 3,5% καταγράφει η Alcatel-Lucent, καθώς η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τις ζημίες του α 3μηνου στα 73 εκατ. ευρώ, από 353 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Η εταιρεία κατάφερε να μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος και το κόστος δανεισμού της.

Στον αντίποδα, η κατασκευαστική Skanska υποχωρεί κατά 1,4%, καθώς τα αποτελέσματα α 3μηνου απογοήτευσαν τους αναλυτές. Τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 656 εκατ. κορόνες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 688 εκατ. κορόνες.

Η Telefonica υποχωρεί κατά 3,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,93 δισ. ευρώ το α 3μηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 3,97 δισ. ευρώ.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η βρετανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,4% το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου, σημειώνοντας την ταχύτερη τριμηνιαία ανάπτυξη από το τρίτο τρίμηνο του 1999.

Παράλληλα, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης της Γαλλίας συρρικνώθηκε ελαφρώς στα 28 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Τέλος, οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν τον Μάρτιο και το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ήταν χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν, προσθέτοντας σε μια σειρά ασθενών οικονομικών δεικτών στη διάρκεια του μήνα.

Συγκεκριμένα, οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν 1,8% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αναφέρουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, προσαρμοσμένα σε εποχική και ημερολογιακή βάση.

Τα προσαρμοσμένα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκαν στα 14,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών για 16,9 δισ. ευρώ.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εμφάνισε πλεόνασμα 19,5 δισ. ευρώ έναντι των προσδοκιών για 16 δισ. ευρώ.

Facebook Comments