Επέκριναν Λευκός Οίκος και Ευρωπαϊκή Ένωση  την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στη στρατιωτική παρέλαση στην Κριμαία Πιο συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι το αποτέλεσμά της ενέργειας αυτής θα είναι “να αυξηθεί η ένταση” στην περιοχή.

“Δεν αποδεχόμαστε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Μια τέτοια επίσκεψη το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τις εντάσεις”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αλλά και η ΕΕ επέκρινε σήμερα την παρουσία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη στρατιωτική παρέλαση στην Κριμαία, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύεται τους εορτασμούς για την επέτειο του τέλους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου για να προβάλει την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η ΕΕ σημείωσε με λύπη την παρουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια στρατιωτική παρέλαση (…) στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Μια σημαντική ημέρα στην κοινή μας ιστορία, αφιερωμένη στο να τιμήσουμε τις τεράστιες θυσίες και να θυμηθούμε τους εκατομμύρια νεκρούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να προβληθεί η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί των Ναζί που στη Ρωσία γιορτάζεται στις 9 Μαΐου. Αφού επιθεώρησε τα πλοία του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η επιστροφή της Κριμαίας στην αγκάλη της Μόσχας αποκαθιστά την “ιστορική αλήθεια”.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι τα δικαιώματα των Ρώσων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

“Μεταχειριζόμαστε όλες τις χώρες, όλες τους λαούς με σεβασμό. Σεβόμαστε τα νόμιμα δικαιώματά τους και συμφέροντά τους. Αλλά ζητούμε επίσης όλοι να μεταχειρίζονται τα νόμιμα συμφέροντά μας, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της ιστορικής δικαιοσύνης και του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, με τον ίδιο τρόπο”, δήλωσε ο Πούτιν στο πλήθος στα πλαίσια μίας συναυλίας.

Facebook Comments