Με το βραδύτερο ρυθμό μεταξύ των χωρών της ευρωπαϊκής «περιφέρειας» προχωρεί η απομόχλευση των ισολογισμών των εγχώριων τραπεζών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα πιστωτικά ιδρύματα για μείωση των δανειστικών τους χαρτοφυλακίων, η απομόχλευση κινείται σχετικά αργά. Η δυστοκία που υπάρχει στην απομόχλευση των ισολογισμών δυσχεραίνει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τράπεζες για ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαρτίου του 2014 στα €47,34 δισ. έναντι €47,57 δισ. τέλος Δεκεμβρίου του 2013 παρουσιάζοντας μικρή μείωση 0,48%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η δυστοκία στην απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών εντοπίζεται κυρίως με επιχειρηματικές πιστώσεις.

Τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν το Μάρτιο στα €25.246 εκ. από €25.147 εκ. τον τελευταίο μήνα του 2013, ενώ τα δάνεια των νοικοκυριών μειώθηκαν στα €22.093 εκ. από €22.419 εκ.

Ο ρυθμός απομόχλευσης των ισολογισμών των κυπριακών τραπεζών υστερεί
σε σχέση με την πορεία που ακολούθησαν οι ισολογισμοί τραπεζών άλλων χωρών που έλαβαν στήριξη από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Στην Ιρλανδία τα δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρουσιάζουν μείωση 2,22% από το τέλος του 2013, στην Ισπανία 1,89%, στην Πορτογαλία 1,08% και στην Ελλάδα 0,94%.

Ο χαμηλός ρυθμός απομόχλευσης των κυπριακών τραπεζών δημιουργεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της ύφεσης, καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αποφεύγουν νέες πιστώσεις, προσπαθώντας να διαφυλάξουν κεφάλαια.

Η δυστοκία στην απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών συνδέεται με το μεγάλο μέγεθος μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι πιστωτές αναμένουν επιτάχυνση της διαδικασίας για την είσπραξη των NPLs.

Facebook Comments