Ο γενικός δείκτης έκλεισε πολύ  κοντά στα υψηλά ημέρας, (877 μον.) στις 876,54 μονάδες και με κέρδη 5,72%. Πρόκειται για αντίδραση, σύμφωνα με την αγορά που ενέχει και στοιχεία αντανακλαστικής αντίδρασης, βελτίωσης των αποτιμήσεων ενόψει αποκρατικοποιήσεων και εκτόνωσης, αφού φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης συνεννόηση της κυβέρνησης με την τρόικα, θυσιάζοντας το deal προκειμένου να ακολουθηθεί ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τα χαρτοφυλάκια πέριξ των τραπεζών, ήταν αυτά που απογείωσαν τα χαρτιά των πιστωτικών ιδρυμάτων ή έπαιξαν άμυνα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Εθνικής, ενώ hedge funds από το Λονδίνο βγήκαν και σάρωσαν τις μετοχές εκείνες, ειδικά του 25άρη που είχαν μείνει πίσω, ή είχαν υποχωρήσει πολύ τον περασμένο μήνα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το ενδιαφέρον περνάει στα τραπεζικά επιτελεία, με τη διοίκηση της Eurobank να έχει πυκνώσει τις επαφές της, εντός και εκτός Ελλάδος. Εντός Ελλάδος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν επαφές με την MIG για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με κεφάλαια της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται ότι ζητήθηκε από τη διοικητική ομάδα της MIG και επιχειρήσεις ή επιχειρηματίες που πρόσκεινται στη σφαίρα επιρροής της. Από την άλλη, υπάρχουν επαφές με το προσωπικό και τους εργαζόμενους προκειμένου να διαθέσουν τουλάχιστον δύο μισθούς προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Το ίδιο ισχύει για τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και για asset management, προκειμένου να εκμεταλλευτεί η τράπεζα το πελατολόγιό της. Δεν αποκλείεται δε, να γίνει κρούση και προς την πλευρά του άλλοτε βασικού μετόχου κ. Σπ. Λάτση.

Η διοίκηση της τράπεζας γνωρίζει πάντως, ότι είναι δύσκολο να μπουν ξένοι στην αύξηση κεφαλαίου, αφού και μετά την ανακεφαλαιοποίηση η τράπεζα θα έχει τιμή προς λογιστική αξία 2, όταν άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν 0,7. Πάντως, το 10% ή 490 εκατ. ευρώ που αποτελούν τα κεφάλαια που θα πρέπει να καλύψουν ιδιώτες για να κρατήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα η τράπεζα δεν είναι απαγορευτικά, αφού μπορεί ταυτόχρονα να κάνει χρήση και των υβριδικών ομολόγων, αξίας 500 εκατ., για τα οποία συγκατάθεση πρέπει να δώσει η τρόικα.

Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 29,44%, στα 0,2330 ευρώ και με όγκο 4,2 εκατ. τεμαχίων. Ισχυρά κέρδη άνω του 20% κατέγραψε η MIG στα 0,2550 ευρώ, λόγω της φημολογίας περί εμπλοκής της στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Κέρδη 16,46% κατέγραψε η Πειραιώς, στα 0,1910 ευρώ η οποία θα πραγματοποιήσει και έκδοση ομολογιακού, και placement και αύξηση κεφαλαίου, ενώ ενισχύεται από την εξαγορά των κυπριακών assets στην Ελλάδα το «καλό» κομμάτι της ΑΤΕ, την Geniki Bank και την Millennium.  Mετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα διαθέτει EBA Core Tier I ύψους 5,04 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 11,7% του σταθμισμένου ενεργητικού της 31ης Δεκεμβρίου. Θα διαθέτει, δηλαδή, κεφαλαιακό απόθεμα 1,1 δισ. ευρώ. 

Κέρδη πάνω από 8,40% για την Alpha, στα 0,6450 ευρώ, με την επόμενη γ.σ. της τράπεζας να είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη.  Σε επίπεδο ομίλου (συμπεριλαμβανομένης της Εμπορικής) τo EBA Core Tier I θα ανέρχεται σε 7,9 δισ. ευρώ και θα αντιστοιχεί στο 13,7% του σταθμισμένου ενεργητικού Alpha – Εμπορικής.  Με βάση το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου Alpha, στις 31/12/2012, ο όμιλος θα διαθέτει κεφαλαιακή υπερεπάρκεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ. 

Η ταλαιπωρία στην Εθνική συνεχίστηκε και σήμερα, , στα 0,47 ευρώ και μικρά κέρδη λίγο πάνω από 1% με τις φήμες ακόμα και για αλλαγή του management, να δίνουν και να παίρνουν. Θεωρείται αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες η τράπεζα να συγκεντρώσει το 1 δις. ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% που χρειάζεται ως συμμετοχή των ιδιωτών να καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου.

Η αγορά θεωρεί ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από τον περασμένο Οκτώβριο, αφού η τράπεζα δεν προχώρησε καν στη πώληση της Finansbank, ή δεν διερεύνησε καν τη πιθανότητα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ο Αστέρας να πουληθεί με τίμημα κατώτερο της πραγματικής του αξίας. Όλα αυτά όμως, εκτιμάται ότι θα γίνουν με την ένταξη της τράπεζας στο ΤΧΣ. Αν κι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η τράπεζα μετέτρεπε τα υβριδικά ομόλογα σε μετοχές ή σε μετοχές, τα οποία θα περνούσαν αυτομάτως στο ενεργητικό.

Κατά τα άλλα, το καλό κλίμα στις τράπεζες έχει περάσει και στις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, αλλά και στο σύνολο του ταμπλό, ενώ οι συναλλαγές ανέρχονται στα 43 εκατ. ευρώ. Κέρδη άνω του 12,8% για την ΜΕΤΚΑ και άνω του 10,6% για τον Μυτιληναίο, πάνω από13% ενισχύθηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ και σχεδόν κατά 12% της ΔΕΗ. Επίσης, το καλό κλίμα στην αγορά επαναφέρει το καλό σενάριο για τις αποκρατικοποιήσεις, αφού οι κεφαλαιοποιήσεις των προς ιδιωτικοποίηση εισηγμένων ΔΕΚΟ βελτιώνονται, οπότε θα μπορέσουν να πουληθούν σε καλύτερες τιμές.

Η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ επανήλθε πάνω από τα 2,2 δις. ευρώ, του ΟΛΠ πάνω από τα 419 εκατ. ευρώ και της ΔΕΗ πάνω από το 1,37 δις. ευρώ. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπέρασαν τα 64 δις. ευρώ. Τεχνικά, οι αναλυτές βλέπουν ως την επόμενη αντίσταση προκειμένου να αρχίσει να επανακινείται το ανοδικό σενάριο, τις 890 μονάδες.

Οι σκόπελοι στην αγορά παραμένουν, αφού πολύ σύντομα θα γίνουν γνωστοί οι όροι και οι διαδικασίες συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, τις επόμενες μέρες θ’ αρχίσει η αγορά να συζητά και πάλι για τις αποκρατικοποιήσεις, αφού μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να υπάρχει εικόνα για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ. Αν κάτι δεν πάει καλά, η επιστροφή στα όρια των 800 μονάδων (σ.σ. όπως έγινε στη συνεδρίαση της Δευτέρας) θα μπορούσε να αποτελεί ένα πιθανό σενάριο.

Facebook Comments