Η περίοδος της σχετικής πολιτικής ηρεμίας που ζούσε η Ελλάδα, μετά το θρίλερ της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του 2012, πλησιάζει στο τέλος της, προειδοποιεί η Credit Suisse με τελευταία έκθεσή της.

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι οι δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές θα φέρουν αυξημένη πολιτική αστάθεια τους επόμενους μήνες, ειδικά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να εμφανίσει ισχυρά ποσοστά, εντείνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, καθώς μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πιθανή, μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες.

Η Credit Suisse σημειώνει πως παρότι οι δημοσκοπήσεις είναι μεικτές σε ό,τι αφορά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να φαίνεται ότι ενισχύει σημαντικά το προβάδισμά του έναντι της ΝΔ, εντούτοις, η απώλεια της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα αστάθειας για τη σημερινή κυβέρνηση. Και έτσι και αλλιώς, οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν μια βέβαιη εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος, τονίζεται.

Ένα πολύ άσχημο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ θα ενέτεινε τα εσωτερικά προβλήματα του κόμματος, καθιστώντας το απρόβλεπτο εταίρο για την κυβέρνηση συνασπισμού, ικανό να απειλήσει ακόμα και τη σταθερότητά της.

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το Ποτάμι, εξηγεί στους ξένους επενδυτές ο οίκος, σημειώνοντας ωστόσο ότι η παρουσία του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη υπόσχεται περισσότερη σταθερότητα, παρά αστάθεια.

Σε κάθε περίπτωση, η Credit Suisse εκτιμά πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των τωρινών εκλογών, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές προς τα τέλη του έτους, εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πάντως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα θα ήταν μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει τη σχετική πλειοψηφία αλλά όχι και τη στήριξη των άλλων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ένα τέτοιο σενάριο θα έφερνε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και ενδεχομένως αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αντίθετα, το θετικό σενάριο για τη χώρα θέλει το Ποτάμι να συνασπίζεται με μία πιο κεντρώα, φιλο-ευρωπαϊκή, κεντρο-αριστερά.

Facebook Comments